Fight Club
StoryEditor

Treba sagraditi novi nacionalni stadion

20. Srpanj 2018.

Spektakularan uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije izazvao je opće oduševljenje u Hrvatskoj pa je tako, potaknut emocijama, premijer Andrej Plenković izjavio kako će se Vlada pobrinuti o izgradnji nacionalnog nogometnog stadiona.

“Mislim da to hrvatska reprezentacija zaslužuje i na taj način možemo poslati poruku nogometašima, posebno mladim generacijama da se i dalje bave sportom,” izjavio je.

To je spremno dočekao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nudeći odmah i arhitektonsko rješenje i četiri moguće lokacije i iskazao je pritom i spremnost da Grad Zagreb u velikoj mjeri sufinancira projekt.

Međutim, izgradnja novog nacionalnog nogometnog stadiona izazvala je brojne komentare i kritike. Neke od najglasnijih su i da se megaulaganja u veleizdanja dugoročno ne isplate jer nisu održiva, a s druge strane toliko je sportske infrastrukture žedno i gladno ulaganja. Također, istaknuti su i postojeći kandidati čijom bi obnovom osvanuli sasvim dostojanstveni nacionalni stadioni. Jedan od njih je splitski Poljud, kojem se, kako navodi novinar Telegrama, divi i njujorška MoMa, a prosječna posjećenost Hajdukovih utakmica u sezoni je 12 tisuća gledatelja.

U novijim obraćanjima premijer Plenković izjavio je kako će sazvati sve zainteresirane da se vidi koja su rješenja za nacionalni stadion na raspolaganju, a pritom, kako je najavio, ne smije se zanemariti ni drugu nogometnu infrastrukturu u Splitu, Rijeci i Osijeku. Ostaje nejasno razmatra li tu infrastrukturu u obliku novog nacionalnog stadiona ili samo prijeko potrebnih ulaganja.

Stručnjakinja za EU fondove Ariana Vela smatra još jednim euforičnim obećanjem koja ili se neće ispuniti ili će nas u konačnici jako puno koštati. Vela Plenkovićevu izjavu opisuje kao ‘iracionalno ponašanje državnih dužnosnika, koje ne možemo opravdati‘.

26. travanj 2024 22:04