Fight Club

U Hrvatskoj se vodio građanski rat

Lider
Autor Lider

Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin izjavio je u nedjelju u Šibeniku – odgovarajući na hrvatske osudama postavljanja spomenika bivšem oficiru JNA Milanu Tepiću u Srbiji, koji se 1991. stavio na stranu Miloševićeve politike i izazvao samoubilačku eksploziju u skladištu oružja JNA kod Bjelovara, prouzročivši smrt 11 hrvatskih branitelja – kako se o tom pitanju ne može postići dogovor jer “u svakom građanskom ratu postoji onoliko istina koliko i strana”.

‘Stav HDZ-a, Vlade i svih državnih institucija oko te teme je sasvim jasan. Nikakav građanski rat, nego upravo ono što su hrvatski branitelji u Domovinskom ratu učinili, a to je obranili Hrvatsku od agresije’, komentirao je Plenković upitan kako tumači Vulinovu izjavu da je u Hrvatskoj vođen ‘građanski rat’.
Na izjavu je dan kasnije reagirao naš ministar obrane Damir Krstičević rekavši:

“Danas želim reći da je za nas u Hrvatskoj samo jedan istina. U Hrvatskoj nije bio građanski rat, u Hrvatskoj je bila ogromna, brutalna, velikosrpska agresija. Hrvatska je vodila pravedan, obrambeni, Domovinski rat za mir, za slobodu. Taj rat je vođen na teritoriju RH, u tom ratu smo se obranili, pobijedili, ostvarili mir i slobodu”.

Vulin je novu repliku nabacio u utorak, zatraživši od hrvatskog premijera Andreja Plenković da objasni kako su pojedina područja Hrvatske ostala prazna jer su iz njih, kako tvrdi, protjerani Srbi koji su otišli “pred kamom i jamom”.

“Ako su Srbi postali agresori samim činom rođenja u Hrvatskoj, onda je agresije zaista i bilo. Ako nije bio građanski rat, zašto je pred kamom i jamom Hrvatsku napustilo 250.000 državljana Hrvatske srpske nacionalnosti”, upitao je Vulin preko beogradskih medija.


Aleksandar Vulin, srbijanski ministar obrane

U svakom građanskom ratu postoji onoliko istina koliko i strana.

“Ako su Srbi postali agresori samim činom rođenja u Hrvatskoj, onda je agresije zaista i bilo. Ako nije bio građanski rat, zašto je pred kamom i jamom Hrvatsku napustilo 250.000 državljana Hrvatske srpske nacionalnosti”.

Damir Krstičević, hrvatski ministar obrane

Danas želim reći da je za nas u Hrvatskoj samo jedna istina.

“U Hrvatskoj nije bio građanski rat, u Hrvatskoj je bila ogromna, brutalna, velikosrpska agresija. Hrvatska je vodila pravedan, obrambeni, Domovinski rat za mir, za slobodu. Taj rat je vođen na teritoriju RH, u tom ratu smo se obranili, pobijedili, ostvarili mir i slobodu.”

Glasanje završeno
ZA 20%
PROTIV 80%