Financije
StoryEditor

Najčešće greške kod ulaganja na tržištu kapitala

22. Siječanj 2024.

Previsoka očekivanja, nepostojeći investicijski ciljevi te manjak diverzifikacije samo su neke od najčešćih pogrešaka prilikom ulaganja, pogotovo ako ste početnik u ovom području. Ipak, svaki početnik na tržištu kapitala trebao bi razmišljati o financijskoj slobodi i fleksibilnosti koju ona omogućava, tvrdi Ivan Stojanović, broker i investicijski savjetnik u OptimTraderu.

– Suprotno uvriježenom mišljenju, za početi investirati ne trebaju velika sredstva. Dovoljno je krenuti i s malim ulozima, ali disciplinirano i u kontinuitetu kako bi se stekla dobra navika i praksa. Jer kako poslovica kaže, ‘kapi su te koje oblikuju stijene, a ne bujice‘. Malo po malo, a složeni kamatni račun će odraditi svoje u dugom roku jer investiranje moramo promatrati kao maraton, a ne sprint – smatra Stojanović.

Naravno, početnici bi se prvotno trebali fokusirati na edukaciju, govori broker, ali i na stjecanje određenih znanja o financijskom tržištu i financijskim instrumentima, a tek onda se upustiti u sljedeći korak, a to je izrada investicijskog plana.

– Svoju financijsku imovinu možemo zaštititi samo cjeloživotnom edukacijom o osobnim financijama i investiranju, jer kako se znanje povećava o tim temama tako ćemo pronalaziti i prilike kojima ćemo to postići – poručuje Stojanović.

Potrebno strpljenje

Što se investicijskog plana tiče, Stojanović tvrdi da bi bilo dobro postaviti okvire koji se žele postići i ostvariti, ali najvažnije je napisati cijeli plan i u njemu odrediti investicijski horizont, biti strpljiv i imati na umu dugi period u kojemu investirati, minimalno deset do 15 godina.

– Bilo bi poželjno odrediti i realne prinose koje bismo željeli ostvariti u tom roku kao i razinu rizika (volatilnosti) koju smo spremni prihvatiti i koja nas neće opterećivati kada dođu loša vremena na tržištu, a sigurno je da će prije ili kasnije i doći, jer kao što Warren Buffett voli reći: ‘Burza je mjesto gdje strpljivi naplate nestrpljivima.‘ – kaže broker.

Kada govorimo o pasivnim investitorima, investicijska strategija je uvijek ista i sastoji se od mjesečnih ili kvartalnih uplata u ETF-ove. Nema tu puno mudrosti, govori Stojanović, niti je taj pristup zahtjevan, a ni ulagačima nije potrebno neko specifično znanje, jedino disciplina da se drže strategije.

image

Ivan Stojanović

foto

– Što se tiče diverzifikacije financijske imovine, kod malih investitora najpopularniji su dionički indeksi ili ETF-ovi na S&P 500 indeks koji obuhvaća 500 najvećih američkih korporacija koje kotiraju na burzi. S ETF-ovima pasivni investitori imaju dosta manji rizik od aktivnih investitora jer su diverzificirani na cijelo tržište, a u dugom roku će (prema statistikama) ostvariti više prinose od 90 posto aktivnih profesionalnih investitora. Od ostalih popularnih ETF-ova mogu se izdvojiti indeks tehnološkog sektora Nasdaq 100, te ETF MSCI World koji obuhvaća dionice najrazvijenijih država svijeta – objašnjava Stojanović dodajući da manje zahtjevni investitori u pogledu prinosa često ulažu i u obvezničke ETF-ove koji trenutno omogućavaju prinose od četiri do šest posto.

Teško davati predviđanja

Osim Stojanovića, nekoliko savjeta za početnike na tržištu kapitala dao je i Velimir Želimorski iz FIMA Investa.

– Jako je važno osvijestiti da se ulazi u područje različitih rizika, gdje se otkriva s kojom visinom rizika se može nositi – poručuje Želimorski dodajući da je potrebno pripaziti i na one rizike na koje se ne može utjecati, poput inflacije, tečajnih razlika, promjena zakona, prirodnih rizika, ekonomske krize i rata.

Dok mnogi na počecima samostalno krenu u investiranje u daljnjoj fazi bi se svakako trebalo povezati s brokerom ili investicijskim savjetnikom, napominje Želimorski.

 

– Neka to bude normalno kao što se koriste bankari za bankarske poslove ili odvjetnici za pravno savjetovanje – tvrdi Želimorski naglašavajući da je odabir brokera važna stvar, a potrebno je podsjetiti i da brokeri ne daju savjete već informacije, nikad ne garantiraju profit te uvijek imaju na umu da klijent donosi zadnju odluku.

I dok se mnogi pitaju što nas čeka u ovoj godini, Stojanović napominje i da su u 2023. dionički indeksi nadoknadili gubitke iz 2022. te je tržište raslo na očekivanjima oporavka, a sada kada oporavak treba doći ćemo tek vidjeti kako će se tržište ponašati u ovoj godini.

– Jako je teško davati predviđanja, osobno ne očekujem niti veći rast, ali niti veći pad cijena. Naravno, ako se promijene fundamentalne postavke tržištu, onda će se i tržište prilagoditi novonastaloj situaciji. Na to naravno, ne možemo utjecati, ali zato možemo utjecati na svoje ponašanje i držati se vlastitog plana investiranja – zaključuje Stojanović.

27. travanj 2024 01:29