Financije
StoryEditor

Timur Turlov (Freedom Holding): U Hrvatskoj smo prepoznali dovoljno potencijala za ulazak na tržište

10. Listopad 2023.
Timur Turlov

Vrtoglavi uspon među pripadnike svjetske financijske elite za Kazahstanca Timura Turlova (36) počeo je 2008. godine osnivanjem tvrtke Freedom Finance u Rusiji, u kojoj je i rođen, čije su brokerske usluge malim ruskim ulagačima omogućile pristup američkim burzama. Tri godine potom Turlov je sa svojom obitelji preselio u Kazahstan, gdje je 2013. otvorio podružnicu Freedom Finance JSC, koja je postala najaktivniji sudionik trgovanja na kazahstanskoj burzi. Od 2015. godine Freedom Finance prešao je pod kontrolu investicijskog konglomerata Freedom Holding Corp. (bivšeg BMB Munai, osnovanog 1981. godine u SAD-u), čiji je Turlov postao većinski dioničar te glavni izvršni direktor. 

Freedom Holding Corp. je 2019. godine proveo IPO kompanije čime je uvršten na tržište kapitala Nasdaq. Na kraju prošlog tjedna tržišna kapitalizacija Freedom Holdinga iznosila je 5,16 milijardi američkih dolara. Američki je Forbes Timura Turlova na svoju listu od dvije tisuće najbogatijih ljudi na svijetu prvi put uvrstio 2021. godine, s procjenom da je ‘težak‘ 2,1 milijardu dolara. Najnovija procjena njegova osobnog bogatstva iznosi oko 3,2 milijarde dolara.

Iako se u sklopu konglomerata nudi niz različitih financijskih usluga, od investicijskog i potrošačkog bankarstva do osiguranja, njegov glavni fokus su brokerske usluge na glavnim američkim burzama (NYSE, NASDAQ, CBOE, CME, AMEX) kao i na kao i europskim burzama (LSE i Euronext). Kompanija ima vlastitu web investicijsku platformu pod brendom Freedom24, a njezini su brokeri trentuačno aktivni na privlačenju malih ulagača u petnaestak zemalja, uključujući Cipar, SAD, Njemačku, Francusku, Ujedinjeno kraljevstvo... Jedno od narednih tržišta koje im je zanimljivo je i Hrvatska, zbog čega smo i dobili priliku za kratak razgovor s Timurom Turlovim.

Vaša kompanija razmatra ulazak na hrvatsko tržište. Znate li Vi osobno gdje Hrvatska uopće jest?  

– Naravno da znam gdje je Hrvatska (Turlov ime naše zemlje izgovara ‘Horvacia‘, nap.a.), to je zemlja s prekrasnim položajem i luksuzom da ne osjeća rat koji se vodi u Europi, ali, nažalost, još nikad u njoj nisam bio. 

S obzirom na to da Hrvatska nema baš osobito razvijeno tržište kapitala, što Vas tu privlači? 

– Tehnološki napredna kompanija, kao što je naša, sposobna je do većine svojih kupaca doprijeti putem interneta. Vjerujem da imamo jednu od najboljih vlasničkih platformi za otvaranje računa za pružanje usluga klijentima, koji u potpunosti sve prate online. Na novo tržište obično ulazimo kada shvatimo na na njemu već imamo dovoljno interesa među kupcima iz te regije i ako vidimo da je tu već nekoliko tisuća kupaca koji koriste usluge na našoj platformi. Ne dolazimo u svaku zemlju, ne zbog naše diskrecije, dolazimo tamo gdje vidimo da ima dovoljno kupaca. Možda ne brojčano mnogo njih, ali dovoljno da njihovi fizički iznosi omoguće barem pokrivanje svih naših troškova u toj zemlji. Logika našeg ulaska obično je ista za većinu zemalja. Iskreno govoreći, nisam baš siguran koliko točno kupaca imamo u pojedinoj zemlji. Znam da ih imamo mnogo u Grčkoj, Poljskoj, Francuskoj i Španjolskoj. Imamo i dosta kupaca u Njemačkoj,  manje ih još uvijek imamo u Austriji, ali u obje te zemlje imamo ih manje nego u nekim baltičkim zemljama. Pa ako pogriješimo s ulaskom na hrvatsko tržište, odmah ću potpisati da mi je žao zbog toga. 

Cijeli intervju s Timurom Turlovim moći ćete pročitati u tiskanom i digitalnom izdanju Lidera od sljedećeg tjedna.

28. travanj 2024 08:34