Financije
StoryEditor

Ulaganja u europske startupove pala za 50 posto, AI glavna tema u investicijskim krugovima

28. Studeni 2023.
Startup - ulaganjafoto Shutterstock
Očekuje se da će startup tvrtke na europskom kontinentu prikupiti 45 milijardi dolara ove godine, što je pad u odnosu na 82 milijarde dolara koje su prikupile u prošloj godini. Za veliki pad zaslužni su američki ulagači

Financiranje europskih tehnoloških kompanija ove će se godine smanjiti za gotovo polovicu, budući da američki ulagači sve više napuštaju kontinent  usred globalnog povlačenja ulagača rizičnog kapitala, piše Financial Times. Očekuje se da će iznos novca koji prikupe tehnološka start-up poduzeća u Europi dosegnuti oko 45 milijardi dolara do kraja 2023. godine, prema godišnjem izvješću koje je sastavila tvrtka rizičnog kapitala Atomico sa sjedištem u Londonu.

Ulaganja rizičnog kapitala pala su u cijelom svijetu od početka pandemije, jer rastuće kamatne stope udaraju na vrednovanje javnih tehnoloških dionica i tjeraju ulagače da se sve više usredotočuju na stvaranje profita, piše u izvješću.

Jedan od glavnih razloga za toliki manjak ove godine je smanjeno financiranje američkih investitora dok iz Atomica navode kako su ulaganja u startupe, usprkos trenutnom padu, ipak više za 18 posto nego 2020. godine.

Za startupe koji traže financiranja i koji su u ‘fazi rasta‘ udio kapitala američkih investitora je pao s 39 posto u 2021. na 25 posto ove godine.

Ulaganja rizičnog kapitala u SAD-u i dalje smanjuju potrošnju u Europi, s gotovo utrostručenom razinom ulaganja u tehnologiju ove godine, prema izvješću Atomica.

Investitori se usredotučuju na manje oklade

Jedna svijetla točka bila je proliferacija golemih ugovora o prikupljanju sredstava za tvrtke umjetne inteligencije. Europski start-upovi kao što su francuski Mistral i njemački Aleph Alpha najbolje su prošli što se financiranja tiče u ovoj godini, prikupivši 400, odnosno 500 milijuna dolara ove godine.

Od 36 europskih tehnoloških ugovora vrijednih više od sto milijuna dolara ove godine, njih 11 bilo je namijenjeno za AI tvrtke.

- Vidimo da je umjetna inteligencija glavna tema u investicijskim krugovima – napominju iz Atomicoa.

Velike runde prikupljanja sredstava bile su rijetke u Europi ove godine, nakon što su start-upovi poput Revoluta i Klarne prikupili stotine milijuna dolara u rundama financiranja tijekom početka pandemije.

Neki start-upovi koji su ove godine privukli investitore morali su to učiniti po znatno nižim procjenama. U rujnu je turski start-up za dostavu namirnica Getir prikupio samo 500 milijuna dolara, dok je procjena bila na 2,5 milijardi dolara.

Dok su veći poslovi opali, poslovi u ‘ranoj fazi‘ ili ‘seed‘ poslovi ostali su relativno aktivni jer se investitori usredotočuju na manje oklade.

Tvrtke u ranijim fazama također su vidjele da su njihove procjene ostale otpornije od zrelijih start-upa. Dok su se procjene vrijednosti početnih poduzeća vratile na dugoročne prosjeke nakon rasta tijekom pandemije ta korekcija nije tako duboko utjecala na tvrtke u početnoj fazi.

23. travanj 2024 13:52