Klub izvoznika
StoryEditor

AD Plastik Grupa znatno smanjila gubitak, nazire se početak oporavka automobilskog tržišta

26. Veljača 2024.
Marinko Došenfoto Ratko Mavar

AD Plastik Grupa u 2023. godini poslovala je s gubitkom od 1,1 milijun eura, značajno ga smanjivši u odnosu na 9,7 milijuna eura gubitka u 2022., uz rast poslovnih prihoda za 17,3 posto, na 129,22 milijuna eura, izvijestili su u ponedjeljak iz te solinske kompanije.

Pri tome  su im prihodi na tržištima EU i Srbije viši za 20,5 posto, pa tako njihov udio u ukupnim prihodima Grupe planirano raste te doseže 88,3 posto. Povećanje narudžbi kupaca uslijed normalizacije u dobavljačkim lancima i nabavi poluvodiča te isporuka za nove modele vozila ukazuju na dugo očekivani početak oporavka automobilskog tržišta, stoji u financijskom izvještaju AD Plastik Grupe.

Lanjska EBITDA iznosla je 7,72 milijuna eura na razini Grupe i značajno je viša od one ostvarene godinu ranije, a neto gubitak od 1,1 milijun eura također je pozitivan pomak u odnosu na gubitak od 9,7 milijuna eura ostvaren godinu ranije, ističe se u izvješću.

Došen: Konačno pozitivan zaokret

Predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen istaknuo je da nakon nekoliko godina neizvjesnosti konačno može kazati da je primjetan pozitivan zaokret na automobilskom tržištu.

- U skladu s time rastu i narudžbe naših kupaca, a započinje i proizvodnja novih modela vozila. U protekloj smo godini imali 30 aktivnih projekata, od čega su tri započela, a za njih 18 očekuje nas početak serijske proizvodnje tijekom 2024. Istovremeno smo svoje prodajne aktivnosti maksimalno usmjerili na bolje popunjavanje kapaciteta i ugovaranje novih poslova. U 2023. smo ugovorili još 112 milijuna eura novih poslova, što je sveukupno 317 milijuna eura novougovorenih poslova u posljednje dvije godine. To je smjer kojim sigurno nastavljamo i u narednim razdobljima - izjavio Došen.

Porast narudžbi kupaca, navodi se,  pozitivno je utjecao na iskorištenost kapaciteta, a uz normalizaciju cijena energenata i materijala pozitivan je utjecaj razvidan i na kretanju marži i profitabilnosti, unatoč inflatornim pritiscima.

Došen je naglasio i da je priprema novih projekata, koja im je obilježila proteklu godinu, iziskivala dodatna ulaganja u specifičnu opremu te privremeno financiranje izrade alata, zbog čega je očekivano povećana zaduženost. S druge strane, početkom serijske proizvodnje novih projekata uobičajeno započinje i ciklus razduživanja, što se može očekivati u idućim razdobljima.

- Pred nama je početak serijske proizvodnje velikog broja novih projekata i potpuno smo usmjereni na njihovu uspješnu realizaciju. Početak serijske proizvodnje ima pozitivan utjecaj na prihode i profitabilnost što očekujemo u narednim razdobljima -  naveo je Došen, dodavši da AD Plastik Grupa  posebnu pozornost posvećuje istraživanju i razvoju novih proizvoda. 

22. travanj 2024 03:17