Tvrtke i tržišta
StoryEditor

AD Plastik Grupa: Prihodi Grupe iznose 94,97 milijuna eura, porasli za 14,7 posto

27. Listopad 2023.
Marinko Došen - AD PLASTIKfoto Lider Media

AD Plastik grupa u prvih devet ovogodišnjih mjeseci poslovala je s neto dobiti od 403 tisuće eura, nasuprot lanjskog gubitka od 11,6 milijuna eura, pokazuje financijsko izvješće te solinske kompanije za proizvodnju automobilskih dijelova objavljeno u petak.

Poslovni prihodi Grupe u tom su razdbolju iznosili 94,97 milijuna eura i porasli su za 14,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Predsjednik Uprave Marinko Došen u komentaru poslovnih rezultata ističe kako rezultati poslovanja AD Plastik Grupe za prvih devet mjeseci ‘ukazuju na postupenu stabilizaciju tržišta‘, koja se očituje kroz rast prodaje novih automobila, a samim time i povećanjem njihove proizvodnje, odnosno povećanjem narudžbi njihovih kupaca.

- Iako ćemo sigurno još pričekati da brojke na automobilskom tržištu dosegnu one predpandemijske, pozitivni trendovi značajno olakšavaju poslovanje i planiranje -  kazao je Došen.

Poslovni prihodi matične kompanije, AD Plastik d.d. porasli su za 14,8 posto i iznose 70,06 milijuna eura. Rast prihoda, kako se navodi u izvješću, primarno je povezan s rastom narudžbi kupaca, uslijed normalizacije u dobavljačkim lancima i nabavi poluvodiča. 

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 6,92 milijuna eura na razini Grupe, a na razini matičnog društva 2,87 milijuna eura.

EBITDA je na razini Grupe porasla za 350,5 posto na razini Grupe, odnosno 47,7 posto na razini matičnog društva, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine kada je ostvarena EBITDA normalizirana za ispravak vrijednosti ulaganja u Rusiju.

Neto dobit Grupe u prvih devet mjeseci iznosi 403 tisuće eura, dok je u matičnom društvu ostvarena neto dobit u iznosu od 118 tisuća eura.

- Prodajne aktivnosti kompanije usmjerene su prema novim projektima na europskom tržištu, uz stalna poboljšanja i unaprjeđenja u svojim razvojnim aktivnostima. Unatoč vrlo zahtjevnim okolnostima i globalnim nesigurnostima, blagi oporavak tržišta daje razloga za optimizam i dodatan nam je motiv u realizaciji svojih dugoročnih ciljeva - kazao je Došen u komentaru poslovnih rezultata.

Naveo je i kako je trenutno aktivno 30 projekata u Europi, od čega do kraja godine očekuju početak serijske proizvodnje tri projekta, a iduće godine ih očekuje početak serijske proizvodnje 22 projekta.

Ukupna vrijednost novougovorenih poslova AD Plastik Grupe za europsko tržište u prvih devet mjeseci iznosi 95,4 milijuna eura, a svi su poslovi ugovoreni sa Stellantisom za različite modele vozila i proizvodne lokacije, navodi se u izvješću. Također se napominje kako su održavanje financijske stabilnosti, rast efikasnosti i profitabilnosti te uspješna industrijalizacija novih projekata i dalje osnovni ciljevi kompanije u idućem razdoblju.

27. travanj 2024 02:08