Klub izvoznika
StoryEditor

Ericsson Nikola Tesla dobila nagradu za najbolji primjer održivog poslovnog modela

20. Rujan 2023.
Tomislav Radoš, Gordana Kovačević i Šime Erlić

U sklopu tradicionalne konferencije Hrvatske gospodarske komore (HGK) ‘Podržimo održivo‘ po prvi put dodijeljene su nagrade ESG rating HGK u šest kategorija: najbolja mala, srednja, velika, javna tvrtka, financijska institucija te nagrada za primjer održivog poslovnog modela.

U kategoriji ESG ratinga HGK za najbolji primjer održivog poslovnog modela nagradu je dobila tvrtka Ericsson Nikola Tesla. Tvrtka promiče održivi razvoj i svojim radom gradi kvalitetan odnos prema zaposlenicima, kupcima, partnerima, dobavljačima, dioničarima te široj društvenoj zajednici. Od svojih poslovnih partnera zahtijeva da imaju dobro razvijene programe za upravljanje okolišem.

ESG rating je ocjena koja se dodjeljuje organizaciji temeljem njezinog pristupa okolišu (Environment), društvu (Social) te usvojenim praksama upravljanja (Governance). Uz nacionalni model ocjenjivanja koji je razvio HGK, radi se i o novoj nagradi HGK koju će komora svake godine dodjeljivati tvrtkama s najboljim rezultatima, navodi se u priopćenju.

‒ Danas je nerijetko rast prihoda poistovjećen s razvojem, ponašamo se kao da nam nikada neće ponestati resursa. No, ESG nije alternativan pogled na poslovanje ili investicije. Kada uzmemo u obzir geopolitičke, energetske i resursne krize, potreba ESG transformacije postaje sve izraženija. Toga su itekako svjesni naši današnji dobitnici ‒  rekao je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš.

U kategoriji ESG rating HGK za najbolju održivu malu tvrtku dobitnik je Schiedel proizvodnja dimnjaka. Tvrtka je usmjerena na društveno i ekološko odgovorno poslovanje, uz smanjenu potrošnju energije i nisku razinu emisija proizvodi visokoučinkovita rješenja.

AquafilCRO je dobitnik u kategoriji najbolje održive srednje tvrtke. Tvrtka kontinuirano radi na zaštiti radnika i ljudskih prava, ulaganju u društvenu zajednicu te je predana izgradnji otpornog, održivog i etičkog opskrbnog lanca.

ESG rating HGK za najbolju veliku održivu tvrtku otišao je u ruke tvrtke Muraplast. Recikiliraju 96 posto otpada, iskorištena voda ponovno je upotrijebljena u potpunosti, a koriste 86 posto energije iz obnovljivih izvora energije.

U kategoriji najbolje održive javne tvrtke dobitnik je Financijska agencija. Dugoročne ciljeve održivog razvoja temelji na načelima poput poboljšanja energetske učinkovitosti, prelaska na obnovljive izvore energije te automatizacije i digitalizacije poslovnih procesa.

Erste&Steiermärkische Bank dobitnik je nagrade ESG rating HGK u kategorije najbolje održive financijske institucije. Erste banku drukčijom čine njezini zaposlenici, njihov pristup poslu, briga za klijente, tehnološka inovativnost te društveno odgovorno poslovanje. Doprinosi ostvarenju održivog razvoja i kroz održivo financiranje/investicije.

Dobitnicima su uručene nagrade u dva oblika. Prvi je fizička nagrada koja je djelo akademskog umjetnika Silvia Vujičića, a drugi je nagrada u obliku digitalne imovine - NFT-a (non-fungible token), koji je izradila tvrtka Lumen Spei iz Osijeka. Fizičke nagrade nastale recikliranjem aluminijskih odbačenih predmeta sa Centra za reciklažu CIOS Zagreb. Drugi dio kreativnog koncepta nagrade su jedinstveni digitalni certifikati u obliku NFT-a, pohranjeni na blockchain mreži, koji sadrže personalizirane pakete usluga Hrvatske gospodarske komore, kreirane posebno po mjeri svakog od dobitnika.

‒ Cilj nam je ovime dodatno istaknuti važnost i prepoznatljivost digitalne transformacije poslovanja Hrvatske gospodarske komore i dostupnost sve većeg broja e-usluga kroz samu platformu Digitalne komore ‒ rekao je Radoš.

Uz ključan benefit privlačenja kapitala i investitora, tvrtke će korištenjem ESG ratinga HGK kao alata moći procijeniti svoje ESG performanse i steći uvid u izloženost rizicima. Mogu pratiti svoj napredak i prilagođavati svoju poslovnu strategiju, kao i usporediti svoje poslovanje s drugim tvrtkama u sektoru te povećati konkurentnost.

Tu je dakako i reputacijski faktor kod ključnih dionika, od dioničara i zaposlenika do svih vanjskih partnera. Kriteriji su usklađeni s regulativom, zahtjevima financijskih institucija i tržišta kapitala te specifičnostima pojedinih industrija. Jedan dio informacija prikuplja se kroz ispunjeni ESG upitnik, a ostatak temeljen javnih podataka, od financijskih do primjerice procjena emisija stakleničkih plinova za pojedinu djelatnost. Prikupljeni pokazatelji se interpretiraju s obzirom na industriju. Svaka tvrtka nakon analize dobije individualno izvješće te prijedloge poboljšanja rezultata.

24. travanj 2024 07:48