Klub izvoznika
StoryEditor

Mate Botica (OIV): Usluge koje donedavno nisu ni postojale danas nam čine više od 50 posto prihoda

14. Lipanj 2023.
Mate Boticafoto Ratko Mavar

U moru proturječnih makroekonomskih informacija i prognoza ekonomskih analitičara za ovu godinu željeli smo barem donekle rasčistiti kakva je stvarna poslovna situacija ‘na terenu‘ te kakvi su signali za ostatak godine. Pitali smo čelne ljude kompanija koje su članovi Liderova Kluba izvoznika je li im ova godina jednako stresna kao prošla ili primjećuju da se situacija na tržištu smiruje, koji su recentni trendovi u njihovoj branši i kako im se prilagođavaju, koji su im ključni izazovi poslovanja te kakvi im signali dolaze s njihovih izvoznih tržišta.

Danas objavljujemo odgovore Mate Botice, predsjednika Uprave OIV-a.

Hrvatsko gospodarstvo odavno nije ‘otok‘, već je svakim danom sve više oslonjeno i usmjereno na šire europsko tržište i potpuno je sigurno da OIV i Hrvatska sve više dijele ekonomsku perspektivu europskih gospodarstava.

Kao kapitalno intenzivna i infrastrukturno orijentirana kompanija, OIV prepoznaje ove realnosti i ulaže u dugoročne projekte, a svoj rast temelji na stabilnosti i dugoročnim očekivanjima hrvatskog i šireg europskog tržišta. Na europsko gospodarstvo još uvijek najviše utječe nestabilnost na istoku Europe. Geopolitičke napetosti koje su eskalirale ratnim sukobima u Ukrajini, zadržane su unutar zemljopisnih okvira. Europsko gospodarstvo koje je ruske energente i energetsku infrastrukturu duboko integriralo u svoje poslovanje, apsorbiralo je inicijalni šok i pronašlo odgovore na nametnutu krizu. Mudrom politikom štednje i zamjene energetskih dobavnih lanaca izbjegnute su potencijalno katastrofalne posljedice za gospodarstvo, a politika zajedništva europskih zemalja i solidarnosti s napadnutom Ukrajinom spriječila je širenje krize, prelijevanje i širu destabilizaciju europskog kontinenta.

Unutar globalnih kretanja hrvatsko gospodarstvo je jedno od najdinamičnijih. Dobra fiskalna i monetarna politika, dobro međunarodno pozicioniranje RH, kao i povećanje kreditnog rejtinga te istovremeni ulazak Hrvatske u eurozonu i šengensko područje značajno su promijenile gospodarsku privlačnost naše zemlje. Porezna, administrativna i parafiskalna rasterećenja, unaprjeđenja poslovne klime kroz pojednostavljenje poslovanja i digitalizaciju državne uprave također djeluju pozitivno na razvoj gospodarske klime, a samim time i na perspektive razvoja OIV-a. Plima sredstava iz strukturnih i kohezijskih EU fondova OIV-u i drugim trgovačkim društvima otvaraju dodatne prilike i mogućnosti. Raspoloživa sredstva predstavljaju priliku bez presedana u hrvatskoj gospodarskoj povijesti, ali predstavljaju i veliku odgovornost za državu i sve gospodarske subjekte.

Globalni trend stigao u Hrvatsku

Početkom ove godine jedan od međunarodnih telekomunikacijskih operatora koji djeluje i na hrvatskom tržištu kroz izdvajanje ji prodaju, ‘spinoff-om‘, monetizirao je veći dio svoje telekomunikacijske infrastrukture. Navedeni trend telekom operatora provodi se već dulji niz godina na sjeverno američkom i europskom tržištu, a sada je stigao i u Hrvatsku. Očekujemo da će se taj trend nastaviti, a rezultirat će promjenama i na hrvatskom telekomunikacijskom tržištu na kojem OIV aktivno sudjeluje.

Radikalne i brze promjene u tehnologijama i poslovnim modelima zahtijevaju od gospodarstva, a tako i od OIV-a brzu prilagodbu i razvoj velikog broja kompetencija. Jedinstvenost i tržišna pozicija OIV-a nije vječna za rast prihoda, a za svoje klijente se moramo boriti. Odašiljanje - naš core business - ima vremenski i prihodovno ograničenu budućnost koju vidimo u širenju poslovnog fokusa i diverzifikaciji našeg poslovanja kroz četiri strateška pravca, promjenu portfelja usluga, širenje na druga tržišta, restrukturiranje organizacije i procesa, širenje prodajnih i kanala distribucije usluga.

Konkretno, OIV nudi mnoštvo novih usluga. Iako one donedavno nisu postojale, one danas doprinose više od 50 posto prihoda i najbrže su rastući poslovni segment našeg Društva. Svoje usluge nastojimo ponuditi na tržištima EU, Srednjeg istoka i zemalja u vlastitom okruženju. Također, već dvije godine intenzivno provodimo digitalizaciju internih poslovnih procesa.

Hrvatska Vlada dobro vodi gospodarsku politiku i u teške pandemijske godine Hrvatska je ušla kao znatno otpornija i stabilnija nego u prethodnim kriznim razdobljima. Dobra fiskalna i ekspanzivna monetarna politika kao i snažne kompenzacijske mjere Vlade pridonijele su ograničavanju negativnih posljedica zdravstvene krize i posljedica geopolitičkih sukoba, te su baš aktivne mjere Vlade spriječile poremećaje i još veće gubitke u realnom sektoru.

Uvjeren sam kako će započete gospodarske mjere i u ovoj godini uroditi dobrim rezultatima, ali sigurno je i da će uspjeh ovisiti o koheziji društvenih aktera i učinkovitoj suradnji svih u provedbi već postavljene strategije. Malim koracima provode se bitne porezne reforme Vlade kojima se nastoji poboljšati poslovnu klimu, provode reforme i smanjuje nepotrebnu birokraciju.

Radna snaga dodatni je izazov

Demografska kretanja odnosno starenje i smanjenje broja stanovnika biti će postupno sve veća prepreka gospodarskom rastu Hrvatske, a te trendove osjećamo i mi u OIV-u. Ta kretanja dodatno su pojačana sa identičnim kretanjima u susjednim zemljama koja su do sada služila kao izvor radne snage i zamjena nastalim demografskim deficitima u Hrvatskoj. Privlačenje hrvatskih povratnika i orijentacija na radnike iz dalekoistočnih azijskih zemalja predstavlja izazov i dodatni angažman svih nas pri integraciji tih ljudi u hrvatsko društvo i tržište rada.

Očekujemo također da će zelena tranzicija stvoriti dodatne prilike u kojima država i mi zasigurno možemo surađivati. Sve nas zajedno očekuje razdoblje neizvjesnosti, velikih i brzih tehnoloških promjena, promjena u regulativi, u financijskom i u makroekonomskom okruženju.

Rast svog gospodarstva Hrvatska treba sve više pronalaziti u velikom zajedničkom EU tržištu, u iskorištavanju mogućnosti koje ono nudi. Radikalne i brze promjene u tehnologijama i poslovnim modelima zahtijevat će od OIV-a općenito brzu prilagodbu i razvoj većeg broja kompetencija svih zaposlenika. Uvjeren sam kako ćemo i u toj prilagodbi imati potporu i razumijevanje države. Prilike za rast OIV-a, ali i cijelog hrvatskog gospodarstva u prepoznavanju su i zajedničkom iskorištavanju mogućnosti koje to veliko Europsko tržište nudi.  

Mate Botica također će sudjelovati na panelu ‘Kako poslovati u skladu sa zelenim, održivim i društveno odgovornim direktivama EU?‘ u sklopu Liderove konferencije ‘PAMETNI ZNAJU ČEMU SLUŽI IZVOZ‘ koja će se održati 4. srpnja u Kraš Auditoriumu. Više o programu i govornicima dostupno je na web stranici. Broj mjesta je ograniče stoga osigurajte svoje mjesto na vrijeme!

03. svibanj 2024 17:47