Klub izvoznika
StoryEditor

OIV: U tijeku je provedba hrvatsko-slovenskog projekta 5G-Adria

06. Travanj 2024.

U partnerstvu s tvrtkama Telemach Hrvatska, Telemach Slovenija i DARS te Fakultetom za elektrotehniku Sveučilišta u Ljubljani OIV je početkom godine počeo provoditi projekt 5G-Adria. Financiran u sklopu instrumenta Connecting Europe Facility (CEF), usmjeren je na analizu i istraživanje 5G infrastrukture potrebne za potporu budućim prometnim uslugama koje će se upotrebljavati duž prometnih koridora u Sloveniji i Hrvatskoj.

Studija je trenutačno u izradi, a u idućih pola godine bavit će se pitanjima usklađivanja postojeće pasivne i aktivne infrastrukture duž koridora s aktualnim uslugama prometnih informacija i upravljanja te će biti temelj za razvoj budućih mreža i usluga. Također će se baviti pitanjima povezanima s uvođenjem početnih standardiziranih CAM (Connected and Automated Mobility) usluga s poboljšanim prometnim informacijama i upravljanjem, uvođenjem naprednih CAM usluga s kooperativnom međunarodnom razmjenom informacija o prometu u stvarnom vremenu i upravljanjem prometom u stvarnom vremenu te pripremom temelja za mreže sljedeće generacije s iznimnim mogućnostima.

– Ovim projektom izradit će se studija isplativosti i javne koristi te razviti poslovni modeli u skladu s politikama EU-a kao što su e-mobilnost i transport, pametni gradovi i slično. Iznimno nam je drago biti dijelom vizije za nova inovativna rješenja, unapređenje svakodnevnice i izgradnju 5G mosta – izjavio je Mislav Grubeša, OIV-ov mlađi stručnjak za razvoj projekata financiranih iz fondova EU-a. 

23. travanj 2024 08:48