Komentari
StoryEditor

Danas je vedro, znači sutra neće biti oluja? To je argument protiv recesije?

11. Srpanj 2022.

Oprostio bih, naravno, svakome tko nije dovoljno ili uopće ekonomski obrazovan ovakvu amatersku grešku u predviđanju ekonomskih kretanja, ali stručnjacima ipak ne mogu. Zaista, fascinantan broj uglednih i nesumnjivo kvalitetnih ekonomskih analitičara (bez cinizma ovo pišem), kako domaćih, tako i stranih, kao krunski argument protiv mogućnosti pojave recesije tijekom sljedeće godine radi ovu udžbeničku grešku u svojim predviđanjima. A nije da smo kroz recentnu, pa i manje recentnu ekonomsku povijest, tu lekciju naučili nebrojeno puta.

Najjednostavnije, prognoziranje temeljeno na sadašnjim parametrima ili, puno gore, analogijama s prošlošću, tipična je greška svakog predviđanja. Ili, konkretnije, temeljeno na razmišljanju prema kojem trenutačno pozitivni ekonomski pokazatelji ukazuju da recesije neće biti sutra. Ili slikovito, danas je vedar i sunčan dan pa to isključuje mogućnost oluje sutra. Takvu argumentaciju opetovano slušati iz usta ekonomskih stručnjaka zaista začuđuje.

Je li moguće da su toliko naivni? Ili su ipak manje stručni nego smo mislili? Možda je riječ o nesvjesnom samozavaravanju? Svjesnom zavaravanju? Iskreno, ne znam točan odgovor niti bih ga pokušao ponuditi, ali znam da je logika potpuno promašena.

Svakoj je oluji prethodilo mirno vrijeme, a svakoj recesiji period ekonomskog uzleta. Sjećanje očito brzo blijedi na Zapadu, pa su mnogi zaboravili što su ekonomski stručnjaci, ali i 'ekonomski praktičari' govorili neposredno prije izbijanja jedne od najgorih recesija u modernom dobu. Proguglajte, iznenadit ćete se koliko je renomiranih ekonomskih marki i poslovnih ljudi predviđalo dugo toplo ljeto 2007., neki čak i 2008. Što je uslijedilo, znamo svi, to je teže zaboraviti.

Dakle, ako je sve što vam danas mogu ponuditi brdo pozitivnih ekonomskih pokazatelja kao argument za odbacivanje pojavljivanja recesije, razmislite dvaput. Razmisli, sjeti se…

27. travanj 2024 19:00