Komentari
StoryEditor

Edis Felić: Agencija od kupca htjela naplatiti uslugu koju nije tražio

30. Rujan 2019.
Potencijalni kupac stana u oglasniku je našao broj za koji se ispostavilo da pripada agenciji za posredovanje. Nakon što mu je agent za nekretnine pokazao stan, zamolio ga je da potpiše da ga je vidio. Međutim, razlog za traženje potpisa bilo je nešto drugo

 

Tržište nekretnina cvjeta, a na što će to izaći, tj. hoće li rast njihovih cijena izazvati novu krizu, vidjet ćemo. No ako i vi, dragi čitatelju, nemate strpljenja čekati da cijene stanova padnu i jedan ste od onih koji žele kupiti stan, dobro će vam doći iskustvo moga sugovornika stečeno u suradnji s posredničkim agencijama.

O čemu je riječ? Naime, sugovornik s kojim sam razgovarao o drugoj temi usput mi je ispričao kako je zamalo platio dva posto posredničkoj agenciji a da je uopće nije angažirao. Našao ju je pretražujući oglase o prodaji stanova. Nazvao je broj i dobio agenciju s kojom je dogovorio termin razgleda stana. Da ne bude zabune, posredničku je agenciju angažirao prodavatelj stana koji je ugovorio i posredničku proviziju, vjerojatno također od dva posto.

Agent je bio uznemiren

Agent i moj sugovornik, potencijalni kupac stana, našli su se u stanu koji se prodaje i sugovornik ga je razgledao. Prema onomu što mi je rekao, stan je bio u za njega traženim okvirima, cijena je također bila prihvatljiva (naravno, planirao se cjenkati). Na kraju je potencijalni kupac rekao agentu da će pogledati još nekoliko stanova i da će mu se javiti. Usput je zamolio agenta da pita vlasnika stana je li to zadnja cijena, odnosno može li je malo spustiti.

Agent, koji je bio vrlo ljubazan i na usluzi cijelo vrijeme, prije nego što su se rastali, zamolio je potencijalnoga kupca da potpiše papir kojim je trebao potvrditi da mu je nekretnina pokazana. Kupac je upitao zašto je to potrebno, a agent mu je odgovorio da je to dokaz vlasniku da su se angažirali na prodaji. Potencijalnom kupcu nije baš bilo jasno zašto agencijski angažman treba dokazivati vlasniku kad je i samoj agenciji u interesu da se stan proda pa će, valjda, i animirati potencijalne kupce da ga dođu pogledati.

– Agent mi je objašnjavao da to tako rade u njegovoj agenciji, zato sam, iako mi baš nije bilo jasno čemu to, odlučio da ću to potpisati. Baš me zanimalo što napišu da bi se potvrdilo da sam pogledao stan pa sam ga zamolio da malo sjedne dok ne pročitam taj dokument napisan na jednoj stranici – govori sugovornik.

Imao je što i vidjeti. Pretkraj dokumenta pisalo je da se potencijalni kupac obavezuje da će platiti dva posto od cijene prodanog stana agenciji. Pogledao je agenta koji je bio vidljivo uznemiren, govori mi, osjećao je veliku nelagodu. Pitao ga je zašto mu nije rekao da u dokumentu piše da će i kupac (osim vlasnika s kojim agencija ima ugovor) platiti za njihovo posredništvo. Mladi agent počeo se izvlačiti da je to praksa svih, no potencijalni kupac odbrusio mu je da ga nije pitao je li to praksa, nego zašto mu nije iznio cijeli sadržaj ugovora. Agent je zanijemio, moj sugovornik od tog je trenutka prestao biti potencijalni kupac, vratio mu je papir i rekao da će pokušati saznati tko je vlasnik te da će s njim sâm kontaktirati kako bi mu prodao stan bez agencijskog posredovanja.

Ako prođe, prođe

Nije na kraju kupio taj stan, nije se ni potrudio posebno pronaći vlasnika jer je naletio na također dobar stan, ali na još boljoj lokaciji. Pitao sam ga koja to agencija tako radi, ali nije mi htio reći.

Nema nikakve sumnje da je tu bila riječ o pokušaju prijevare, no sreća je što je moj sugovornik bio dovoljno promućuran da se najprije zapita zašto bi morao potpisati da je pogledao stan, a onda nije bio ni lijen pročitati što u tom dokumentu piše. Pretpostavili smo tijekom razgovora da ima i ljudi koji to potpišu ne videći nikakav problem, a i ne pročitaju dokument detaljno (prema načelu APP-a – ako prođe, prođe).

U svakom slučaju, nije loše da to znaju oni koji planiraju kupiti stan. Dakle, ako ste kupac i nemate ugovor s agencijom za posredovanje, a ipak s njezinim predstavnicima komunicirate da biste došli do vlasnika stana, ponude li vam da nešto potpišete, najprije dobro pročitajte što u dokumentu piše. 

POST SCRIPTUM
Sugovornika sam pitao je li kontaktirao s još nekim agencijama dok je tražio stan za kupnju. Rekao mi je da je kontaktirao s nekoliko njih koje su također prodavale stanove uime vlasnika, no te nisu tražile da potpiše bilo kakav dokument. Štoviše, poučen iskustvom, najprije ih je pitao je li dužan kao kupac plaćati agencijsku proviziju i u svima su mu rekli da nije jer oni imaju ugovor s prodavateljima stanova. Tko zna, možda je neke od njih preduhitrio pa mu nisu ni ponudile da potpiše dokument.

26. travanj 2024 16:12