Komentari
StoryEditor

Samo bašćanci ne shvaćaju da HDZ ne može izgubiti izbore zbog afera

01. Rujan 2022.

HDZ može izgubiti izbore samo ako ne uspije sačuvati standard svojih glasača. To nije jasno samo predstavnicima oporbenih stranaka koji se nakon otkrivanja svake afere nacrtaju ispred replike Bašćanske ploče u Saboru i salonski traže ostavke i prijevremene izbore

Mali test: Znate li tko su Zlatko Klanac i Vildana Megla? Čuli jeste za njih, ali baš se ne možete sjetiti detalja? Očekivano. Zlatko Klanac direktor je Zrakoplovno-tehničkog servisa koji je prije dva tjedna bio glavna vijest nakon što se ispostavilo da Zavod na čijem je čelu nije u roku osposobio kanader i dva zračna traktora za gašenje požara u sezoni najtežih požara na Jadranu. A Vildana Megla predsjednica je Nadzornog odbora ZTC-a, od koje se očekivalo da obavijesti javnost hoće li direktor biti smijenjen.

Na njihovu sreću, tjedan poslije pozornost javnosti okrenula se prema Viliju Berošu i ZTC je postao lanjski snijeg. Nakon otkrivanja afere isisavanja milijardu kuna na prodaji Inina jeftinog plina i oca odgovornog direktora u Ini na čijem je računu otkriveno 500 milijuna kuna najsretniji je postao Vili Beroš jer javnost više ne zanima skandalozno objašnjenje o smrti novinara.

Prema svemu sudeći, za dva-tri tjedna, kad se pojavi nova afera vezana uz vlast i članove HDZ-a, u zaborav će polako pasti imena glavnih aktera, članova, kako to Uskok tvrdi, zločinačkog udruženja, Damira Škugora i njegova oca Dane Škugora, Gorana Husića i Josipa Šurjaka.

Megamuljaža već se razvodnjava

Činilo se da će na kraju 2022. bez mnogo konkurencije najmisteriozniji događaj godine biti pad drona pokraj studentskog doma u Zagrebu na početku ruske agresije na Ukrajinu. Otkriće da je jedan od Ininih direktora prodavao domaći plin po niskoj cijeni, a njegovi ga pomagači, među kojima i šef Hrvatske odvjetničke komore, zatim prodavali po deseterostruko višoj cijeni kupcu u Švicarskoj, od kojega je onda Ina nabavljala skupi plin za ovdašnje potrošače, i da se na računima našlo milijardu kuna ipak je jača vijest od pada drona.

Ali megamuljaža u kojoj su svi uhićeni akteri članovi HDZ-a već se počela razvodnjavati. Penzić Dane na čijem je računu nađeno pola milijarde kune već je pušten, odvjetnici optuženih sastavljaju izgledne obrane, a vlasnici Ine, hrvatska i mađarska strana, uz čuđenje kako se takvo što moglo dogoditi odaju dojam da imaju zajednički interes sve skupa što prije staviti pod tepih.

Eh, kad bi se nekim čudom dogodilo da noću narančasto svijetle sve kuće u Zagrebu i uz obalu koje su sagrađene ili kupljene novcem od korupcije i pljačke. Koji bi to prizor bio! Noć bi se pretvorila u dan

Zanimljivo, Uprava Ine, koja je već godinama čvrsto u rukama predstavnika mađarskog Mola, dala je otkaz zaigranom direktoru četvrte razine Damiru Škugoru, ali u priopćenju se znakovito ne navodi da će ga tužiti zbog nanesene štete. Možda i zato da se Škugoru ne razveže jezik i ne počne govoriti što sve zna o poslovima i poslićima u Ini.

Isto tako, iz Banskih dvora (hrvatska država gotovo je 50-postotna vlasnica Ine) šalju se krajnje blagi signali. Hrvatska strana ne traži smjenu Uprave Ine. Baš me zanima kako bi se proveo predsjednik uprave privatne tvrtke ili tvrtke izlistane na burzi kojemu se dogodilo da mu nižerangirani podčinjeni zamrači milijardu kuna. Letio bi istog dana iz fotelje.

Ovih dana prepucavanje nekadašnjeg predsjednika NO-a Damira Vanđelića, njegova nasljednika Davora Filipovića i nedavno odbjeglog ministra gospodarstva Tomislava Ćorića djeluju politički važno. Bit će, međutim, veliko iznenađenje bude li bilo kakvih posljedica na političkoj sceni.

Tek potencijalno neugodna afera

Godinama se pokazuje da korupcija, pljačka i ostali oblici kriminala u kojima su otkriveni članovi vladajuće strukture ne umanjuju rejting HDZ-a. Što, izgleda, ne shvaćaju samo bašćanci. To su predstavnici oporbenih stranaka koji se nakon otkrivanja svake afere nacrtaju ispred replike Bašćanske ploče u Saboru i uvijek istim konstrukcijama salonski traže ostavke i prijevremene izbore.

HDZ može izgubiti izbore samo ako ne uspije sačuvati standard svojih glasača. Kad se to dogodi, dio njih iz protesta ne izađe na izbore pa zbunjena i uvijek nepripremljena oporba s užasom shvati da joj je opet pripala čast vaditi zemlju 'iz banane'. Pri čemu, ako je sreće, izgubi samo dvije godine, onda se neke stvari i same normaliziraju pa na sljedećim izborima opet pobijedi HDZ. Aktualna plinska afera potencijalno je neugodna samo ako će zaboravljivoj masi ostati u primozgu da plaća višestruko bolnije račune za struju i plin, a tamo su neki u zadnji čas zaustavljeni da preko granice ne prebace milijardu kuna.

Dobro, dio bi love ostao u Hrvatskoj, gdje su članovi interesnog udruženja već počeli ulagati. Naravno, u nekretnine. Ostaje u zraku pitanje koliko su milijardi oteli manje pohlepni i sofisticiraniji igrači. Eh, kad bi se nekim čudom dogodilo da noću narančasto svijetle sve kuće u Zagrebu i uz obalu koje su sagrađene ili kupljene novcem od korupcije i pljačke. Koji bi to prizor bio! Noć bi se pretvorila u dan. 

30. travanj 2024 03:49