Konferencije i edukacije
StoryEditor

Mislav Vučić (JGL): Postajemo ovisni o kompanijama s Dalekog istoka i kompleksnim globalnim nabavnim lancima

27. Lipanj 2023.
Mislav Vučić
Anketa među članovima Liderovog Kluba izvoznika (10.)

U moru proturječnih makroekonomskih informacija i prognoza ekonomskih analitičara za ovu godinu željeli smo barem donekle rasčistiti kakva je stvarna poslovna situacija ‘na terenu‘ te kakvi su signali za ostatak godine. Pitali smo čelne ljude kompanija koje su članovi Liderova Kluba izvoznika je li im ova godina jednako stresna kao prošla ili primjećuju da se situacija na tržištu smiruje, koji su recentni trendovi u njihovoj branši i kako im se prilagođavaju, koji su im ključni izazovi poslovanja te kakvi im signali dolaze s njihovih izvoznih tržišta.

Danas objavljujemo odgovore Mislava Vučića, izvršnog direktora JGL-a: 

Godina jest neizvjesna jer je tržište i dalje izrazito volatilno te suočeno s iznimno kompleksnim situacijama poput rata u Ukrajini, inflacije, podizanja troškova, problema s opskrbnim lancima i nestašicama proizvoda, kao i nedostatkom radne snage.

Ono što ističemo već duže vrijeme kao nepovoljan trend u našoj industriji jest stalan pritisak na snižavanje cijena lijekova koji ugrožava održivost proizvodnje i dostupnost određenih terapija na europskim tržištima. Brojni proizvođači sele u azijske zemlje u kojima su troškovi rada znatno niži od europskih, pa postajemo ovisni o kompanijama s Dalekog istoka i kompleksnim globalnim nabavnim lancima. Pojedine europske zemlje poput Njemačke već rade na novim cjenovnim politikama te smatramo da je vrlo važno da i Hrvatska pronađe način kako osigurati dostupnost terapija te zaštiti domaće i strateške industrije.

Stalno ulaganje u znanje

Farmaceutska industrija je, naime, strateška industrije u Republici Hrvatskoj i jedan od najvećih izvoznika, generator je rasta i razvoja, kao i novih zapošljavanja te neprestanih investicija u tehnologiju, ljude i znanja. Upravo je ulaganje u zaposlenike i njihove uvjete možda i najvažnije do sada jer se sve države u svijetu suočavaju s istim problemom, a to je kako privući i zadržati talente u svojim redovima.

JGL ima kvalitetnu politiku zapošljavanja, k tome surađujemo s brojnim partnerima, znanstvenicima i sveučilištima, pa za sada ne strahujemo od nedostatka budućih kadrova, no to svakako jest poslovni izazov za sve u biznisu i nešto o čemu itekako treba razmišljati dugoročno.

Usprkos kompleksnoj ekonomskoj situaciji, strateški smjer kojeg smo postavili u JGL-u omogućava nam da brzo prilagođavamo procese, aktivnosti i način razmišljanja, da ih mijenjamo ili nastavljamo s njima prema poslovnom planu, pa u ovom trenutku mogu reći da JGL posluje stabilno. Povećavamo broj zaposlenih, investiramo, umrežavamo znanja s internacionalnim ekspertima unutar tri ključna terapijska područja - nazalnom, oftalmološkom i dermatološkom.

Trudimo se stalno ulagati u znanja i profesionalni razvoj naših timova, potičemo ih na stjecanje novih vještina koje su vezane uz nove tehnologije i aktualne tržišne trendove. Ne manje važno, kontinuirano pratimo potrebe globalnog kupca i trudimo se maksimalno ga razumjeti, kako bi mu mogli isporučivati proizvode s dodanom vrijednošću i doprinositi podizanju svijesti o važnosti zaštite zdravlja.

Više je optimizma nego zimus

Nedvojbeno je da je gospodarska situacija na tržištu dovela do određenih promjena u navikama potrošača i da se kupci ponašaju racionalnije, ali primjetan je veći optimizam u odnosu na zimsko razdoblje.

Što se tiče samih tržišta i zemalja s kojima poslujemo, JGL u izvozu ostvaruje oko 85 posto prihoda. Već nekoliko godina dosta napora ulažemo u razvoj B2B tržišta u Europi i Aziji, što nam omogućava smanjenje ovisnosti o pojedinim tržištima. Također, neprestano razmatramo i otvaranje novih tržišta poput američkog i kineskog, na potonjem uskoro očekujemo i prva lansiranja. Aktualna i najveća investicija Integra omogućit će nam porast kapaciteta sterilne proizvodnje, a u dijelu istraživačko-razvojnog segmenta uvest ćemo nove tehnologije poput suspenzija i nanoemulzija.

Više o izvozu, novim trendovima i izazovima saznajte u sklopu Liderove konferencije ‘PAMETNI ZNAJU ČEMU SLUŽI IZVOZ‘ koja će se održati 4. srpnja u Kraš Auditoriumu. Više o programu i govornicima dostupno je na web stranici. Broj mjesta je ograničen stoga osigurajte svoje mjesto na vrijeme!

02. svibanj 2024 06:07