Konferencije i edukacije
StoryEditor

Pipunić: U svijetu ničega ne nedostaje, međutim cijene i dalje divljaju

21. Srpanj 2023.
Marko Pipunić, predsjednik Uprave Žito grupe

Iako se naizgled čini da se globalna ekonomska situacija stabilizira, da inflacija jenjava, poslovni svijet još uvijek osjeća ‘repove‘ donedavnog vrhunca krize u svom poslovanju, a rat u Ukrajini i dalje traje.

U punom smo jeku s pripremama najveće Liderove konferencije Dan velikih planova koja se održava 15. godinu za redom, a ove će se godine održati 27. rujna u zagrebačkom hotelu Westin

I ove godine na pozornici očekujemo predvodnike raznih industrija u Hrvatskoj, predstavnike javnog sektora i državnih institucija, od kojih ćemo iz prve ruke saznati što poduzetničku scenu i hrvatsko gospodarstvo u cjelini čeka u 2024. godini, kako se svi dionici gospodarstva suočavaju s postojećim i pripremaju na nadolazeće izazove te kakve su njihove prognoze i predviđanja za iduću godinu.

Jedan od njih je Marko Pipunić, osnivač, vlasnik i predsjednik Uprave tvrtke Žito grupe sa sjedištem u Osijeku, iza kojeg je preko 30 godina poduzetničkog iskustva. U poduzetništvo je krenuo sa dva zaposlena, kapitalom od 50 tisuća eura i godišnjim prihodom od oko pola milijuna eura. Integracijom svih subjekata u Žito grupu, njegova se kompanija profilirala u vodećeg regionalnog proizvođača hrane u Hrvatskoj i regiji sa preko 2.000 zaposlenih. Danas je vodeći je hrvatski proizvođač svinja, mlijeka, jaja, brašna i šećera.

Pipunić se osvrnuo na vrlo nestabilna vremena u kojima je vrlo nezahvalno raditi velike planove, kao i realizirati velika kapitalna ulaganja, pogotovo u sektoru poljoprivrede kojeg kontinuirano potresaju veliki izazovi, od posljedica rata u Ukrajini do svinjske kuge.

-U svijetu ničega ne nedostaje, ima svega u istim količinama kao što je bilo i uvijek, međutim cijene divljaju. Svi trendovi na burzama i sva gospodarska kretanja su nestabilni. Stalno smo u nekim izazovima i teško je nešto egzaktno planirati. Ono što je sigurno je da cijene ne mogu ići u nebo u nedogled i da će kupovna moć građana do kraja godine padati. Samim time možemo pretpostaviti da će se i cijene spuštati. Mi kao mala ekonomija o ničemu ne odlučujemo niti možemo nešto sami kreirati. Možemo pratiti velike ekonomije, voditi gerilsku i fleksibilnu ekonomiju te se brzo prilagođavati trendovima – smatra Pipunić.

U posljednjih 14 godina Dan velikih planova postao je zaštitnim znakom Liderovih konferencija. Do sada je okupio oko 5000 sudionika i 250 govornika, mahom industrijskih lidera, makroekonomskih stručnjaka te čelnika iz političkog i javnog života. Konferencija je stekla status političko-ekonomskog ‘must be‘ događaja, a svoj status potvrdit će i ove godine programom i izborom govornika.

Ne propustite priliku za druženje s najuspješnijim poduzetnicima, prijavite se na vrijeme za sudjelovanje na 15. Danu velikih planova koji se održava 27. rujna u kristalnoj dvorani hotela Westin Zagreb. Više informacija možete pronaći na poveznici.

27. travanj 2024 09:32