19. rujan 2019.

Ususret Danu velikih planova: Valamar započinje s gradnjom najvećeg projekta u hrvatskom turizmu, vrijednog čak 790 milijuna kuna

Željko Kukurin, Valamar Riviera   

 

Čelni čovjek Valamar Riviere, Željko Kukurin, na 11. Liderovoj konferenciji Dan velikih planova, koja se 25. rujna održava u zagrebačkom hotelu Westin, podijelit će svoja razmišljanja o kretanjima na turističkom tržištu i investicijske planove najveće hotelske kompanije u Hrvatskoj. Taj 45-godišnji menadžer, karijeru je počeo 2000. godine kao pripravnik u Rivijeri Poreč, članici grupacije Valamar, na mjestu pomoćnika direktora na otoku Sv. Nikola. Od 2003. do 2009. godine obnašao je različite menadžerske poslove u prodaji i marketingu Valamara te je bio zadužen za razvoj niza strateških projekata u grupi. Od 2010. do 2014. godine bio je na funkciji predsjednika Uprave Istraturista, da bi se 2015. ponovno priključio Valamar Rivijeri te je u lipnju iste godine imenovan predsjednikom Uprave konsolidiranog portfelja Valamar Rivijere. Kukurin rijetko istupa u javnosti no uoči konferencije Dan velikih planova, Lideru je ekskluzivno dao kratki intervju u kojem otkriva daljnje poslovne planove kompanije.  

Koji su, po vašem mišljenju, ključni faktori koji će obilježiti turističku 2020. i što bi turističke kompanije trebale pripremiti u svojim poslovnim planovima?

- Usporavanje rasta turističke potražnje za Hrvatsku će se nastaviti, posebno za objekte niže kvalitete. Također, doći će do daljnjeg rasta troškova, posebno troška rada i nedostatka kvalitetne radne snage u turizmu. U tom kontekstu, turističke kompanije koje neće ili nisu u mogućnosti investirati u razvoj mogu očekivati stagnaciju rasta profitabilnosti. Investicije u kvalitetu i djelatnike su ujedno i ciljevi na koje bi se trebale koncentrirati sve turističke kompanije ukoliko žele ostvariti daljnji rast. Izjednačavanje stope PDV-a u turizmu s onima na Mediteranu može značajno potaknuti povećanje plaća i investicija u narednom razdoblju. Pozdravljamo stoga najavu Vlade o sniženju stope PDV-a na usluživanje hrane u ugostiteljstvu, što je prvi korak prema približavanju uvjeta poslovanja hotelijerskih poduzeća u Hrvatskoj s onima u Europi, kao i inicijativu da se napokon riješi neriješeno pitanje turističkog zemljišta koje usporava razvoj, posebno u kampovima. 

Na čemu će biti Valamarov poslovni fokus u narednoj godini?

Valamar je uspješno realizirao investicije i poslovne ciljeve postavljene za prethodno trogodišnje razdoblje, a do kraja godine predstavit ćemo ciljeve i strategiju do 2022. U sljedećem periodu još ćemo se snažnije fokusirati na upravljanje ljudskim potencijalima, digitalizaciju poslovanja te daljnji razvoj Valamarovih proizvoda i servisnih koncepata. Nastavit ćemo razvijati poslovanje u skladu s našom formulom uspjeha koja počiva na ulaganjima u zaposlenike, proizvode i destinacije, vodeći brigu o održivom razvoju i društveno odgovornom poslovanju. Ove jeseni Valamar započinje s gradnjom najvećeg projekta u hrvatskom turizmu, vrijednog čak 790 milijuna kuna koji će biti perjanica porečkog turizma. Sadašnji hotel Pical 2* bit će do sezone 2021. transformiran u luksuzni hotel Pinea 5*, radit će tijekom cijele godine te će imati najveći hotelski event centar u Istri, uz brojne sadržaje u kojima će moći uživati gosti i građani. Ovaj projekt nalazi se unutar nove zone Pical u Poreču u koju ulažemo ukupno više od 1,5 milijardi kuna.

Kakvom ocjenjujete ovu poslovnu godinu, poslujete li u skladu s planiranim ciljevima? Jesu li iskrsnuli neki nepredviđeni faktori?

Unatoč izazovnoj turističkoj sezoni te povećanju konkurentnosti pojedinih destinacija na Mediteranu, bilježimo rast poslovanja, osobito u novo-investiranim objektima. Važan pokazatelj je i da Valamarovi prihodi izvan ljetne sezone kontinuirano rastu i čine više od 50 posto ukupnih prihoda od prodaje. To je najbolja potvrda Valamarove dugoročne strategije ulaganja u kvalitetu te razvoj destinacija i destinacijske ponude. Ulaganje u zaposlenike i osiguranje najboljih uvjeta rada ostaje nam i dalje kao ključni fokus. Najveći smo poslodavac u hrvatskom turizmu s oko sedam tisuća zaposlenika ove sezone. Ponosni smo što je Valamar prema neovisnom istraživanju i ove godine potvrdio poziciju najboljeg poslodavca u turizmu i među TOP 10 je najboljih poslodavaca u Hrvatskoj.

Planirate li nastavak akvizicija turističkih kompanija (u vlasništvu države ili privatnom vlasništvu)?

Valamar je najveći investitor u hrvatski turizam s ukupnim ulaganjima od oko 5,8 milijardi kuna, od čega smo u akvizicije uložili oko 670 milijuna kuna. U proteklom periodu Valamar je uspješno finalizirao proces preuzimanja poduzeća Imperial Rab i Hotela Makarska d.d. u partnerstvu s AZ obveznim mirovinskim fondovima. Također, realizirana je akvizicija hotela u Obertauernu u Austriji, čime je učinjen prvi iskorak u internacionalizaciji poslovanja. Osim toga, u srpnju ove godine uspješno je okončan stečajni postupak Helios Farosa na Hvaru gdje će Valamar u suradnji s PBZ obveznim mirovinskim fondom od ove jeseni započeti s restrukturiranjem poslovanja i ulaganjima. Vjerujemo u rast i potencijal hrvatskog turizma, imamo kvalitetne dugoročne partnere te ćemo i dalje biti aktivni u akviziciji hotela u Hrvatskoj, ali i internacionalno, jer je širenje izvan Hrvatske u narednim godinama dio strategije razvoja Valamara.