Život
StoryEditor

Nakon otvaranja Places Hotela Valamar ne staje s ulaganjem u Austriji - traže se nove prilike za investicije u skijalištima

07. Prosinac 2023.
Željko Kukurin, Valamar Riviera

Otvaranjem hotela Obertauern Places by Valamar ovih dana, najveća hrvatska turistička kompanija Valamar Riviera na istoimenom austrijskom skijalištu oformila je klaster od 259 soba u tri hotela, čime je zaokružila ulaganja u ovoj zimskoj destinaciji, gdje je dosad uloženo oko 66 milijuna eura. No, Valamar se neće tu zaustaviti kad je Austrija u pitanju, i nove prilike se aktivno traže, otkrio je predsjednik uprave kompanije Željko Kukurin u utorak na svečanom otvaranju hotela.

Valamar zanimaju i druge skijališne destinacije u Austriji, ne samo kako bi ostvarili dodanu vrijednost kompaniji, nego i osigurali održivu politiku zapošljavanja, odnosno cjelogodišnji rad za svoje zaposlenike. Pritom su najviše zainteresirani za strateška partnerstva s manjinskim udjelom ili samo upravljanjem od strane Valamara, a zanimaju ih skijališta koja su što bliže Hrvatskoj.

Skijališne destinacije u Austriji, koja je tek koji sat autom udaljena od sjedišta kompanije u Poreču, idealna su prilika za ispuniti navedene ciljeve internacionalizacije poslovanja, što im je i bila jedna od misli vodilja kad su u to krenuli 2018. godine, preuzimanjem Valamar Obertauern hotela.

image

Obertauern, Valamar

foto

Širenje u Austriji nastavlja se 2021. godine kroz akviziciju hotela Marietta u Obertauernu te postavljanjem nove vlasničke strukture u Valamar A GmbH, SPV društvu u kojem Valamar ima ulogu manjinskog investitora, ali pruža usluge hotelskog upravljanja cjelokupnom portfelju. Prošlog ljeta uslijedila je treća akvizicija luksuznog hotela Kesselspitze, koji je postao prvi Valamar Collection hotel u Austriji, dok je Marietta nakon upravo dovršene obnove postala prvi Places by Valamar hotel u Austriji, a treći u portfelju (uz Hvar i Makarsku).

Povodom otvaranja Placesa, obišli smo u protekla dva dana sva tri Valamarova hotela u Obertauernu, koji su upravo na početku još jedne skijaške sezone. U hotelima se čuje uglavnom hrvatski, na 1700 metara nadmorske visine na idućih nekoliko mjeseci, vjerojatno do travnja preselilo je oko 170 djelatnika Valamara, nakon što su odradili ljetnu sezonu u nekom od hotela na Jadranu. 

Za njih je to prilika za dodatnu zaradu i iskustvo rada u inozemstvu. Kako doznajemo od članice uprave Ivane Budin Arhanić, na zimsku sezonu idu radnici koji se jave, a uvijet je da znaju nešto njemačkog jezika, koji imaju prilike i učiti u firmi.

image

Obertauern, Valamar

foto

Među domaćim radnicima su i tri direktora, kao i Jasmina Huskić, zamjenica direktora u hotelu Places koja nas je odvela na obilazak hotela u koji je uloženo oko 34 milijuna eura. Jasmina je iz Rovinja, ljeto je provela u Isabella Resortu u Poreču, i sad se spremila na svoju prvu dugu zimu na snijegu. Nije se još navikla na ovakvu zimu, no plan joj je jedan slobodan dan koji ima u tjednu koristiti za učenje skijanja i wellness.

Zanimljivo je da Valamar u Austriji ima veći udjel domaćih gostiju nego u Hrvatskoj, otprilike je to 16 posto u hotelima u Obertauernu, u odnosu na nekih šest posto u Hrvatskoj. Ima smisla, s obzirom da većina domaćih gostiju u Hrvatskoj ljeti ne odabire hotele za odmor, a hrvatski građani rado skijaju i Obertauern je jedna od destinacija koja im je dostupna. Doduše, cijene Valamarovih hotela u Austriji bit će nešto više nego u Hrvatskoj. Rezervacija sobe za dvoje u Placesu za sljedeći vikend na Bookingu košta 522 eura, 662 eura za tri osobe, u Kesselspitzu je polupansion za dvoje 574 eura. Radi se doduše o hotelima sa 4S zvjezdice (4 superior), koji su smješteni u neposrednoj blizini skijališta, iz Kesselspitza vas doslovno dijeli nekoliko koraka do žičare.

Uz to, kao u Hrvatskoj, Places ima koncept Places Flexi usluge u koju je uključen bife doručak i večera, no gosti čitav dan imaju na raspolaganju usluge u okviru dnevnog ‘kredita‘ za konzumaciju, što se "skida" s narukvice.

image

Obertauern, Valamar

foto

Smjena generacija

Ovaj je hotel inače poznat kao hotel u kojem su se zabavljali legendarni Beatlesi, koji su tu održali svoj jedini (neslužbeni) koncert u Austriji, i to u čast rođendana jednog od članova filmske ekipe tijekom snimanja filma “Help” 1965. godine. U hotelu su izloženi i originalni bubnjevi benda, a pojedine suiteve krase stihovi njihovih pjesama.

Kako je i Obertauern više destinacija za zabavu nego za miran obiteljski odmor, za nekadašnju Mariettu Valamar je odabrao svoj lifestyle brend Places, kojeg su osmislili, kako kažu, za istraživače novog doba koji žude za slobodom i dinamičnim odmorom. Zato su tu i wellness s teretanom, rooftop bar za partijanje, velika igraonica za djecu, gaming igraonica, a po cijelom hotelu raspoređeni su old school fliperi koje možete zaigrati kad vam drago.

Hotel je obnovljen u zadnjih godinu dana bez većih građevinskih intervencija, s obzirom da je i prije bio u dobrom stanju, kao i druga dva u njihovom austrijskom portfelju. Valamar Obertauern pritom je najkonzervativniji od sva tri, dok je Kesselspitze najluksuzniji i najekstravagantniji po dizajnu, i zato je na tržištu pod brendom Valamar Collection. Ove godine tamo je za devet milijuna eura odrađena investicija u garažu ukopanu ispod starog parkinga.

image

Obertauern, Valamar

foto

Valamar je jedan od igrača koji se uključio u proces transformacije austrijskog hotelskog sektora koji traje posljednjih nekoliko godina. Radi se o svojevrsnoj smjeni generacije. Prva faza transformacije njihovog turizma bila je kad su pretvarali obiteljske pansione i sobe u male hotele, i to je najčešće bio obiteljski biznis. Generacija osnivača je stasala pa i ostarila, a nasljednika u obitelji ili nema ili nisu zainteresirani preuzeti posao jer su otišli svojim putem, pa vlasnicima ili nasljednicima ne preostaje drugo nego prodaja.

Za razliku od destinacija u Austriji koje razvijaju i ljetni turizam pa rade cijelu godinu, Obertauern je i dalje strogo zimsko odredište, tu ljeti nema nego nešto malo lokalaca. Hoteli se otvaraju u studenom, a mikroklima je takva da snijega ima vrlo rano i ima ga bez greške do proljeća, unatoč globalnom zatopljenju, što je odlično za investitore.

Također, suradnja unutar dionika u destinaciji je jako uska, djelomice i stoga što su dioničari skijališta ujedno i vlasnici hotela, a poznato je da pravila igre u ovakvim destinacijama utvrđuju upravo skijališta. Najjači hotelijeri su i dalje obitelji Lürzer i Krings, s tim da se Lürzer grupa bavi i trgovinom i destinacijskim menadžmentom. Lürzeri su Valamaru prodali Kesselspitz.

image

Obertauern, Valamar

foto
27. travanj 2024 12:00