Konferencijske vijesti
StoryEditor

Sarah Morris: Žene, nemojte pristati raditi s ‘briljantnim kretenima‘

05. Prosinac 2019.
Žene u biznisu 2019. Sarah Morrisfoto Ratko Mavar

Druga gošća iz Velike Britanije na ovogodišnjoj Liderovoj konferenciji Žene u biznisu bila je Sarah Morris, članica odbora Women's Network Foruma koja je novinarki Gordani Gelenčer otkrila neka svoja iskustva kao žene u poslovnom svijetu. Situaciju s rodnom jednakosti u Ujedinjenom Kraljevstvu okarakterizirala je slično kao i njena sunarodnjakinja Lawson ranije, kao dosta dobru, uz napomenu da na svaku ženu u upravljačkim strukturama još uvijek dođu tri muškaraca, što znači da ima prostora za napredak.

image
Žene u biznisu 2019. Gordana Gelenčer i Sarah Morris
foto Ratko Mavar


Cilj od 30 posto žena na upravljačkim pozicijama nije postignut, iako je trenutačna brojka blizu naznačene, a najveći problem je manjak dostupnih žena za najviše pozicije, ali i veće samosvijesti od muškaraca, odnosno više sumnje u svoje sposobnosti od muških kolega. Poseban problem, misli Morris, leži u premalom broju žena na čelnim pozicijama koje još uvijek uglavnom drže muškarci.

Komentirajući neugodne situacije i svoje susrete sa seksizmom, navela je primjer iz ranije faze svoje karijere kada je jedan visokopozicionirani kolega preko cijele sobe komentirao njeno donje rublje. Koje se, dodala je, inače nije vidjelo sigurno. Imala je i nedavno neugodno iskustvo sa jednom ženom iz tvrtke za traženje talenata koja ju je pitala hoće li moći putovati često s obzirom da je nedavno rodila.

Na kraju, ženama je poručila da si nađu dobrog mentora, odnosno osobu koja će im biti potpora u najtežim trenucima, pri čemu nije važno radi li se o ženi ili muškarcu. Drugo, savjetovala je ženama da znaju svoje granice i da ne pristaju raditi s 'briljantnim kretenima', muškarcima koji su dobri u onome što rade, ali kao osobe kreteni. Radila je nekoliko puta s takvima i to više, bila je rezolutna, nikada ne bi ponavljala. Posljednje, ženama je rekla da budu dobre prema sebi i rade nešto za sebe što ih veseli.

26. travanj 2024 15:26