Konferencijske vijesti
StoryEditor

‘Financijske brojke su bitne, ali kontroleri moraju nekad gledati iznad njih‘

05. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

U nastavku druge međunarodne konferencije o kontrolingu koju organiziraju Lider i Kontroling Kognosko iznesena su neka praktična rješenja koje svi mogu primjeniti u svojim kompanijama.

U uvodu je Malgorzata Podskrabi direktorica kontrolinga u Volkswagen Poznanu predstavila tvornicu koja je nedavno otvorena. U izlaganju osvrnula se na praktičnu primjenu kontrolinga, te otkrila što je to donijelo njihovoj tvornici. Objasnila je ulogu u kompaniji.

- Kao prvo smo mi poslovni partner menadžera. Nije najvažnije sjediti u uredu ispred kompjutera već se pojaviti i na proizvodnoj liniji i raspravljati sa zaposlenicima o mnogim temama kako bi mogli razumjeti situaciju. Nije nužno isključivo koristiti finacijski rječnik kako bi svi mogli razumjeti što pričamo. Menadžerima treba brojke predstaviti na način na koji oni to razumiju i da mogu upotrijebiti. Mi uvijek moramo imati potopru, a katkada je nužno reći i ne, ali argumentirano – rekla je.

Istaknula je da treba znati objasniti zašto ne ulagati u nova rješenja jer financijske brojke su bitne, ali kontroleri moraju nekad gledati iznad njih. Pojasnila je kako surađuju sa svim razinama u kompaniji.- Moramo se približiti proizvodnji jer moramo razumjeti kako ulaganja mogu nam svima pomoći. S menadžerima smo partneri, prisustujemo sastancima, a jednom tjednom nalazimo se u odboru za troškove i investicije. Troje nas je i moramo zajedno odlučiti u što ulažemo. Što se tiče Uprave mi im pripremamo brojke i izvješća. Ne samo tehničke brojke, već i situaciju o radnoj snagi i pripremamo finacijske informacije. Kada dobiju sve informacije oni mogu donijeti najbolju poslovnu odluku – pojasnila je Podskrabi.

Jedna od stvari na koji su jako ponosni što se finacijsko izvješće predstavlja svima, a zaposlenici prolaze edukaciju kako bi to shvatili. To je izazvalo jako pozitivne reakcije među zaposlenima, te su sretni što su uključeni u poslovanje tvrtke i razumiju što im se prezentira. Ističe da je bitno sve odluke kada se donese dobro anlaizirati, prenijeti je zaintersirama, ali naći i protumjere kako bi dobili maksimalni učinak. Također, priprema se izvješće za Upravu da bi bila upoznata sa svime.

Ulrich Müller Bosom iz španjolskog UMB Consulting & Training osvrnuo se na izazove modernog kontrolinga i implementaciju kontrolinga u Španjolskoj. Istaknuo je da je Španjolska nakon krize krenula u oporavak, a plaće rastu više nego u nekim drugim zemljama Europske unije. No, upozorava da će oporavak ovisiti i o situaciji u drugim zemljama jer to je jedan od ključeva oporavka. Povukao je paralelu s drugim zemljama gdje Španjolska ima iznadprosječni broj malih i srednjih poduzeća, ali da je u krizi u taj broj jako smanjen. - Mi se više temeljimo na legalnom knjigovodstvu, a ne na finacijski i ekonomskoj kulturi kontrole. To je ostavština diktature, a sada želimo da se polažaj finacijskih voditelja poveća i da uključi ono što nemamo. Često nemamo dovoljnu edukaciju o kontrolingu, a sada imamo mogućnost da promjenimo tu sliku – rekao je Müller Bosom.

Španjolci žele suradnju s drugim zemljama, a kompanije kao Mango i Zara imaju kontrolere ali to su velika poduzeća i oni su izuzetak. Prepreke u Španjolskoj za kontroling su odgovorili da ne žele kontrolu jer to podrazumijeva transparentnost što mnogi ne žele. Također mnogi misle da su alati primjenjivi u velikim poduzećima, a ne za njihove tvrtke.

Posljednje predavanje u drugom dijelu programa održala je Mitka Mojsovska iz makedonske Kole koja je pričala o implementaciji kontrolinga u njezinom poduzeću koja je osnovna 1992. godine kao obiteljska tvrtka. Danas s dvije sestrinske tvrtke ima preko 200 zaposlenih i prodajno su orijentirane. - Zbog brzog rasta i povećanja prihoda uveli smo ERP rješenje 2008. godine, a došli smo do toga da treba još više napraviti na tom području. Postalo nam je jasno da trebamo moderni i fleksibilan kontroling. Bilo je više unutarnjih i vanjskih razloga kao što su arhaičan način upravljanja potencijalom, zastarjelo računovodstvo – rekla je Mojsovska.

Proces se odvijao u više faza. U prvoj su bili sastanci s menadžerskim timom gdje se izvršila finacijska analiza i trenodova koje opisuju staje. U drugoj fazi formiran je kontroling tim sa predstavnicima svih sektora, dok je u trećoj fazi ozbiljnije krenlo u kontroling i kontrolu svih procesa. U četvrtoj fazi koja je bila posljednja izgradio se sutav izvještavanja. Mojsovska je predstavila kako izgleda proces od narudžbe koji se odlično uklopio u kontroling načina upravljanja.

26. travanj 2024 17:21