Konferencijske vijesti
StoryEditor

Koje su pravne posljedice predstečaja?

04. Travanj 2014.
Piše:
lider.media

Parnični, ovršni, upravni i postupci osiguranja, pokrenuti protiv dužnika prije otvaranja postupka predstečajne nagodbe prekidaju se nakon njezina otvaranja.

Iznimka ovome pravilu su postupci u kaznenom postupku, postupci utvrđivanja zloporabe prava i postupka vezanih za tražbine na koje postupak predstečaja ne utječe. 

- Za vrijeme trajanja postupka predstečajne nagodbe, nije dopušteno pokretanje parničnih, ovršnih, upravnih i postupaka osiguranja radi namirenja ili osiguranja tražbina nastalih do otvaranja postupka predstečajne nagodbe - objašnjavaju u Fini

Prekinuti postupci nastavljaju se na zahtjev vjerovnika i to nakon što se predstečaj sklopi ili nakon što se donese rješenje o obustavi predstečaja.Financijska agencija prestaje izvršavati osnove za plaćanje evidentirane u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje na teret dužnika uključujući i osnove za plaćanje koje se odnose na prioritetne tražbine. Financijska agencija neće prestati izvršavati mjere osiguranja donesene u kaznenom postupku do drugačije odluke tijela koje je mjeru donijelo.

Odgovore na pitanja što nakon predstečaja, koliki su efekti predstečajeva i kakvi su rezultati u usporebi sa stečajevima, struka će ponuditi 9. travnja na Liderovoj konfrenciji ‘Predstečajne nagodbe – jučer, danas, sutra‘. Uvodno izlaganje sudionicima konferencije prezentirati će ministar financija Slavko Linić, dok će analizu efekata predstečajeva i rezultate istraživanja o naplati predstaviti predsjednica FINE Anđelka Buneta. Za dodatna informacije o konferenciji obratite se na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

04. svibanj 2024 04:34