Konferencijske vijesti
StoryEditor

Što je cilj predstečajnih nagodbi?

05. Travanj 2014.
Piše:
lider.media

U predstečaju dužnik bi trebao postati likvidan i solventan bez prekida poslovanja i bez promjene odgovornih osoba u tvrtci.

Kako objašnjavaju u Fini, u slučaju negativnog ishoda postupka predstečajne nagodbe, po službenoj dužnosti pokrenuti će se stečajni postupak, a koji će biti usmjeren isključivo ka konačnoj i potpunoj likvidaciji i prestanku postojanja dužnika, odnosno brisanju iz odgovarajućeg registra. 

Uvođenjem postupka predstečajne nagodbe, stečaj postaje posljednja stanica dužnika, na kojoj će se dužnik naći tek nakon što su iscrpljene sve mogućnosti kojima bi dužnik mogao postići gospodarski oporavak.

Uloga Fine, odnosno nagodbenog vijeća, u postupku predstečajne nagodbe je formalne naravi i ono ne odlučuje o tome da li će nagodba na kraju biti sklopljena ili ne, niti odlučuje o međusobnim pravima i obvezama stranaka u postupku. Zadaća vijeća je da vodi postupak, da pazi da se postupak odvija u zakonskim okvirima i da usmjerava stranke da dođu do sporazuma kojim će urediti međusobna prava i obveze. Ukoliko do sporazuma dođe, nagodba se ne sklapa pred nagodbenim vijećem, već pred nadležnim Trgovačkim sudom prema sjedištu dužnika.

Nagodbeno vijeće može i rješenjem prekinuti postupak predstečajne nagodbe na prijedlog nadležnog tijela koje vodi postupak utvrđivanja zlouporabe prava prema odredbama Općeg poreznog zakona. Za trajanja prekida postupka predstečajne nagodbe vjerovnici mogu podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka.

Ako je podnesen prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nagodbeno vijeće obustavit će postupak predstečajne nagodbe po primitku rješenja o otvaranju stečajnog postupka. Nagodbeno vijeće nastavit će postupak predstečajne nagodbe po primitku izvršnog rješenja donesenog u postupku utvrđivanja zlouporabe prava pred nadležnim tijelom.

Odgovore na pitanja što nakon predstečaja, koliki su efekti predstečajeva i kakvi su rezultati u usporebi sa stečajevima, struka će ponuditi 9. travnja na Liderovoj konfrenciji ‘Predstečajne nagodbe – jučer, danas, sutra‘. Uvodno izlaganje sudionicima konferencije prezentirati će ministar financija Slavko Linić, dok će analizu efekata predstečajeva i rezultate istraživanja o naplati predstaviti predsjednica FINE Anđelka Buneta. Za dodatna informacije o konferenciji obratite se na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

02. svibanj 2024 09:17