Konferencijske vijesti
StoryEditor

U Hrvatskoj je 66 posto obiteljskih tvrtki lani povećalo prihode, ali broj zaposlenih nije rastao

18. Veljača 2016.

[gallery columns="5" ids="221460,221461,221462,221463,221464,221465,221466"]

- U Hrvatskoj je nedovoljno primjera dobre prakse prijenosa poslovanja sa starije generacije na mlađu, nedostaje sustavne podrške za taj proces. O toj najvažnijoj tematici vezanoj za obiteljska poduzeća u Hrvatskoj, osim Lidera koji organizira ovakve konferencije, gotovo nitko ne priča – izjavila je Mirela Alpeza direktorica Cepora, u nastavku Liderove konferencije o budućnosti obiteljskih tvrtki.

U Europskoj uniji oko 450.000 malih i srednjih poduzeća s oko 2 milijuna zaposlenih godišnje prolazi proces prijenosa poslovanja, a procjenjuje se da se u oko 150.000 poduzeća problemu prijenosa poslovanja ne pristupa na adekvatan način čime se u pitanje dovodi oko 600.000 radnih mjesta, govori istraživanje Business Transfer Barometra.

- Značajan je broj vlasnika malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj koji će se u skoroj budućnosti suočiti s pitanjem business transfera. 16.590 u Hrvatskoj u većinskom su vlasništvu generacije 55 plus, navodi se dalje u istraživanju kojeg je prezentirala Alpeza.

Ciljevi istraživanja bili su doći do broja poduzeća koji su pod rizikom, te otkriti način na koji vlasnici malih i srednjih poduzeća planiraju napraviti prijenos poslovanja. Većina generacije ’55 plus’, i nakon povlačenja misli na neki način nastaviti poslovanje, 61 posto ih misle da će posao nastaviti netko iz obitelji, a njih 19 posto smatra da će netko od današnjih zaposlenika tko nije član obitelji preuzeti čelnu poziciju tvrtke.

– Više od 5.300 poduzeća s oko 57 tisuća zaposlenih predstavlja rizičnu skupinu pri prijenosu poslovanja. Kako bi taj proces prošao što jednostavnije EU sugerira pokretanje kampanja za jačanje svijesti o problemu složenosti poslovnog prijenosa, jačanje kvaliteta i dostupnosti savjetodavne podrške, sufinanciranje edukacije is savjetodavnih usluga za business transfere, usvajanje definicije obiteljskog poduzetništva, te razvoj on line tržišta za spajanje kupaca - ističe Alpeza.

Rezultate istraživanja ’Europski barometar obiteljskih poduzeća 2015’ okupljenima na Liderovoj konferenciji predstavio je Zoran Zemlić, direktor KPMG-a.

Obiteljske tvrtke čine dvije trećine svih poduzeća u svijetu, te ukupno između 70 i 95 ukupnog broja svih poduzeća. Europska poduzeća imaju uglavnom pozitivan pogled na budućnost. U sretnu budućnost tako vjeruje 75 posto ispitanika, a u Hrvatskoj u to vjeruje njih 62 posto. Zanimljivo je kako je u Hrvatskoj njih 66 posto povećalo prihode u posljednjih 12 mjeseci, dok je u Europi njih 58 posto učinilo isto. No, dok je u Europi broj zaposlenih rastao, u Hrvatskoj to nije slučaj – ističe Zemlić, te dodaje kako 50 posto hrvatskih ispitanika smatra da bi doprinos rastu dalo smanjenje poreznih stopa, dok u ostatku EU to misli njih 33 posto.

U EU vjeruju ponajviše kako bi smanjenje troškova socijalnih davanja na plaću zaposlenika pokrenulo rast. Obiteljska poduzeća diljem Europe nastavljaju se susretati s teškim izazovima, ali njihova odlučnost da uspiju, te sposobnost prilagodbe i promjenama jačaju povjerenje u budućnost – zaključio je Zemlić.

Premda je samo šest posto vlasnika izjavilo kako će prodati tvrtke kada se povuku s trona, o tome kako  i kada prodati obiteljske tvrtke pričao je Željko Perić iz Cepera.

– Životni vijek se skraćuje zbog globalizacije, novih tehnologija koji rade dodatni pritisak na budžet, a izazovi za vlasnike obiteljskih tvrtki su malo tržište, brzi razvoj novih tehnologija, interni kompanijski izazovi, a pitanje je i kakvi će im biti afiniteti djece, te nostalgija prema imovini i ostavštini karakteristična za Hrvate - tvrdi Perić.

Kao valjane razloge za prodaju tvrtke Perić ističe dolazak trenutka kada je poslovanje doseglo veličinu pri kojoj se vlasnik ne osjeća sposobnim ili voljnim za daljnje vođenje, nesporazumi između vlasnika, visoka valuacija u sektoru, strah od nadolazeće krize, te spoznaja da veći igrači razvijaju strategiju širenja akvizicijama ili pak da jaki inozemni konkurent dolazi na naše tržište.

01. svibanj 2024 22:01