Kripto
StoryEditor

Nigerija je spremna usvojiti zakon kojim se priznaju bitcoin i kriptovalute

19. Prosinac 2022.

Nigerijska vlada navodno će uskoro donijeti zakon koji će prepoznati upotrebu bitcoina i drugih kriptovaluta kao sredstva za praćenje ‘globalne prakse‘. 

Vijest je prenio nigerijski urednik Punch Newspapers 18. prosinca nakon intervjua s predsjednikom Odbora Zastupničkog doma za tržišta kapitala Babangidom Ibrahim.

U izvješću se navodi da će, ako amandman o ulaganjima i vrijednosnim papirima iz 2007. godine bude uveden u zakon, omogućiti lokalnoj Komisiji za vrijednosne papire i burze da prizna kriptovalute i druga digitalna sredstva kao legitimne oblike investicija.

- Kao što sam ranije rekao tijekom drugog čitanja, potrebno nam je učinkovito i dinamično tržište kapitala u Nigeriji. Da bismo to učinili, moramo biti u toku s globalnim praksama - naglasio je Ibrahim.

Izvješće dolazi gotovo 24 mjeseca nakon što je Nigerija zabranila kripto aktivnost u veljači 2021., a Središnja banka Nigerije (CBN) naredila je nigerijskim kripto mjenjačnicama i pružateljima usluga da prestanu poslovati, te ovlastila banke da zatvore račune svih pojedinaca ili subjekata za koje se utvrdi da sudjeluju u trgovinskim aktivnostima.

Ali Ibrahim, koji je bio predsjednik Nigerije između 1985. i 1993., inzistira na tome da donošenje zakona nije zaokret od 180 stupnjeva u zabrani, već sekundarni pregled onoga što jest u okviru ovlasti CBN-a.

- Ne radi se o ukidanju zabrane, gledamo zakonitost, što je legalno, a što u okviru našeg poslovanja u Nigeriji – rekao je.

- Kada su kriptovalute u početku bila zabranjene u Nigeriji, CBN je otkrio da većina tih investitora čak i ne koristi lokalne račune. Dakle, oni nisu u nadležnosti CBN-a. Budući da ne koriste lokalne račune, nema šanse da ih CBN može provjeriti - objasnio je.

Podrška razvoju

Ako zakon bude usvojen, bit će izmijenjene stavke nigerijskog Zakona o ulaganjima i vrijednosnim papirima iz  2007.

Osim dodjele pravnog priznanja bitcoina i drugih kriptovaluta, zakon će sadržavati regulatorne uloge Centralne banke Nigerije i Komisije za vrijednosne papire o pitanjima koja se odnose na digitalne valute, navodi se u izvješću.

Zakon također dolazi u trenutku kada su Nigerijci također pokazali malo ili nimalo interesa za digitalnu valutu nigerijske središnje banke, eNairu, koja imala stopu usvajanja od 0,5 posto u listopadu, 12 mjeseci nakon lansiranja.

Napori nigerijske vlade da ranije suzbije kripto aktivnosti također su bili nedvojbeno neučinkoviti, jer se usvajanje nastavilo povećavati nakon zabrane u veljači 2021.

Od siječnja do kolovoza prošle godine Nigerijci su samo zaostajali za SAD-om u volumenu trgovanja bitcoinom, a u istom razdoblju Nigerijci su najviše guglali ‘bitcoin‘ od građana bilo koje druge zemlje.

Također je utvrđeno da su stanovnici Nigerije kripto-znatiželjna nacija, prema travanjskoj istraživačkoj studiji koju je proveo CoinGecko. Znatiželja ne iznenađuje, jer se Nigerijci i dalje nastoje oduprijeti neobuzdanoj inflaciji i gospodarskoj zaostalosti.  

Nigerija je također nedavno u rujnu ušla u razgovore u ranoj fazi s kripto mjenjačnicom Binance kako bi razvila kripto-prijateljsku gospodarsku zonu koja će nastojati podržati kripto i blockchain industriju u regiji.

27. travanj 2024 18:46