Kripto
StoryEditor

Paradigm kritizira Blastovu strategiju lansiranja i marketinške taktike

28. Studeni 2023.
Business, Technology, Internet and network concept. Start-up funding crowdfunding investment venture capital. Entrepreneurship venture, startupifoto Shutterstock

Paradigm, vodeća VC tvrtka koja ulaže u kripto startupe, otvoreno je kritizirala marketinšku strategiju Blasta, startupa u kojem je prvi investitor.

Dan Robinson, voditelj istraživanja Paradigma, izrazio je zabrinutost zbog Blastovog pristupa, navodeći da to predstavlja zabrinjavajući presedan za druge projekte u blockchain prostoru.

Kritika Dana Robinsona

U priopćenju objavljenom na X-u, Robinson je izrazio neslaganje Paradigma s odlukom Blasta da pokrene most prije pokretanja svojeg layer-2 (L2) blockchaina i izborom ograničavanja povlačenja na tri mjeseca.

- Mislimo da to predstavlja loš presedan za druge projekte - napomenuo je Robinson, ističući zabrinutost oko toga kako bi te odluke mogle utjecati na širi kripto ekosustav. Robinson je također kritizirao marketinški pristup startupa.

Unatoč kritikama, Robinson je priznao stručnost Blastovog tima, nazivajući ih ‘programerima svjetske klase‘ s poviješću razvoja iznimnih proizvoda. Ovo priznanje ukorijenjeno je u prošlim uspjesima osnivača Blasta, uključujući projekte poput Namebasea i NFT tržišta Blur.

Međutim, iako se priznaju mogućnosti Blastovog tima, bitno je napomenuti da to ne podrazumijeva odobravanje njihovih nedavnih strategija. Robinson je dodao da Paradigm ulaže u snažne, neovisne osnivače s kojima se ne slažu uvijek, te da ne podržavaju takve taktike i ozbiljno shvaćaju svoju odgovornost u ekosustavu.

Kritika Jarroda Wattsa

Nedavni postupci Blasta nisu samo izazvali kritike Paradigme. Jarrod Watts, inženjer za odnose s programerima u Polygon Labsu, izrazio je zabrinutost zbog centralizacije blockchaina, navodeći je kao prijetnju sigurnosti.

Watts je dodatno elaborirao da Blast djeluje kao ‘3/5 multisig‘. To znači da ako napadač dobije pristup ključevima 3 od 5 članova tima, sigurnost svih kriptovaluta u Blastovim ugovorima bit će ugrožena.

Watt se također nije složio s time da je Blast klasificiran kao layer-2, tvrdeći da jednostavno prikuplja sredstva od korisnika i polaže ih u protokole poput Lidoa bez korištenja mostova ili testeta.

Također je izrazio zabrinutost zbog nedostatka značajke povlačenja, sugerirajući da će predanost programera provedbi funkcije povlačenja odrediti sposobnost korisnika da povuku svoja sredstva u budućnosti. Blast je također privukao pažnju prevaranata, a žrtva je izgubila 130 tisuća dolara u nedavnom incidentu krađe identiteta.

Usred tih zabrinutosti, Blast je osigurao više od 567 milijuna dolara ukupne zaključane vrijednosti (TVL) od svog pokretanja. Projekt je također planirao airdrop za siječanj, koji i dalje privlači pozornost kripto zajednice.

27. travanj 2024 05:15