Kripto
StoryEditor

Tržište kriptovaluta živnulo: Bitcoin doživio dnevni rast od 8 posto

09. Ožujak 2022.
foto Shutterstock

Bitcoin, najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, probila je u srijedu u noćnim satima 42.000 dolara. U vrijeme pisanja, cijena bitcoina kreće se oko 42.100 dolara, što je porast veći od 8 posto na dnevnoj razini. Druga po veličini kriptovaluta, ethereum, dosegnuo je 2.750 dolara i zabilježio porast od 7 posto u posljednja 24 sata.

Bikovske vijesti dolaze usred neizvjesnog makro okruženja jer sva tržišta, uključujući kriptovalute, reagiraju na aktualnu rusku invaziju na Ukrajinu. 

U ponedjeljak se bitcoinom trgovalo ok 37.300 dolara, a ethereum je pao na 2.467 dolara. Od tih razina do danas, obje su kriptovalute porasle ukupno 12,85, odnosno 13,49 posto.

Bitcoin je i dalje odgovoran za 41,3 posto cjelokupnog kripto tržišta, a ethereum je zaslužan za nešto više od 17 posto.

Šire tržište kriptovaluta također je poraslo ukupno 7 posto u posljednja 24 sata, skočivši s 1,7 na 1,93 bilijun dolara ukupne vrijednosti. Osim bitcoina i ethereuma, svoju ulogu odigrale su i druge zapažene kriptovalute iz prvih deset na tržištu.

Avalanche je porastao za 8 posto i trenutno trguje na nešto više od 78 dolara, nakon pokretanja poticajnog programa vrijednog 290 milijuna dolara. Očekuje se da će sredstva pod nazivom Multiverse biti iskorištena za potporu razvoja gaminga, NFT-ova i DeFi projekata na avalancheu.

Cardano i solana također su ostvarili skromne dobitke, prvi je porastao za više od 4 posto, a drugi za nešto više od 6 posto. Međutim, najveći dobitnik danas je terra i njezin token luna.

Blockchain koji ugošćuje drugi po veličini ekosustav DeFi-a porastao je za nešto manje od 20 posto preko noći i trenutno trguje oko 97 dolara.

Čini se da je nedavni preokret trenda rezultat priopćenja za medije koje je procurilo od strane američke ministrice financija Janet Yellen koji opisuje kako se vlada planira postaviti što se tiče regulacije.

Priopćenje za medije trebalo je biti objavljeno u srijedu, ali je navodno nenamjerno objavljeno u utorak oko ponoći.

Sadržaj sada uklonjene bilješke sugerira da će Bidenova administracija zauzeti mnogo konstruktivniji pristup.

Administracija će 'poduprijeti odgovorne inovacije koje bi mogle rezultirati značajnim koristima za  naciju, potrošače i poduzeća', navodi se u priopćenju. 

Yellen je također istaknula važnost rješavanja rizika povezanih s nezakonitom uporabom kriptovaluta i zaštitom potrošača, od kojih su obje bile vruće teme za administraciju. Ti će se ciljevi ostvariti putem 'međuagencijske' suradnje, smatra Yellen.

Iako detalji ukazuju na iskorak regulatora, uspon bitcoina i ethereuma sugerira da je tržište očekivalo nešto mnogo gore.

06. svibanj 2024 18:56