Lidertrend
StoryEditor

Banksy prikuplja 10 milijuna funti za preuzimanje čuvenog zatvora Reading

08. Prosinac 2021.
Misteriozni umjetnik planira prodati šablone svog čuvenog murala na zidovima Readinga, a potom taj novac uložiti u pretvaranje zatvora u umjetnički centar

Britanski umjetnik Banksy odlučio je prikupiti deset milijuna funti za preuzimanje čuvenog engleskog zatvora Reading u kojem je zbog 'flagrantne nepristojnosti', od 1885. do 1887., odležao književnik Oscar Wilde. Kako je objasnio medijima, Banksy planira prodati šablone svog čuvenog murala na zidovima Readinga koji prikazuje zatvorenika (vjerojatno Wildea) koji bježi iz zatvora služeći se plahtom (tekstom) koja izlazi iz pisaće mašine, a potom taj novac uložiti u pretvaranje zatvora u umjetnički centar.

Oda Wildeu

Posljednjih sedam godina zatvor nije u funkciji, a Banksy, zajedno sa slavnim Britancima poput Kate Winslet, inače odrasle u Readingu, Judi Dench i Kennetha Branagha zagovara prenamjenu umjesto prodaje i pretvaranja u stambene objekte. Inače, zatvor je sagrađen na mjestu srednjovjekovne opatije Reading koju je osnovao Henrik I, a u njemu je i pokopan 1135. Početkom 16. stoljeća opatija je uništena, a kasnije su na njenom mjestu izgrađeni škola i zatvor.

Najpoznatiji zatvorenik, Oscar Wilde, u Readingu je služio dvogodišnju kaznu zbog nedoličnog ponašanja, odnosno svoje homoseksualnosti. Njegova poema The Ballad of Reading Gaol inspirirana je mučnim boravkom u Readingu, a zbirka De Profundis koja sadrži pisma koja je tada pisao svom ljubavniku i danas se smatra jednim od najpoznatijih djela britanske književnosti. Kako je Bansky izjavio Guardianu, ideja o pretvaranju mjesta koje ga je uništilo u utočište za umjetnost čini se toliko perfektnom da se jednostavno mora realizirati.

08. svibanj 2024 11:04