Lidertrend
StoryEditor

CBS poslušao publiku i reality šou The Activist pretvorio u dokumentarac

17. Rujan 2021.
Pohvalno od CBS-a i Global Citizena što su poruke publike uzeli za ozbiljno, priznali pogrešku i prilagodili format. Osim što ima nade za aktivizam i njegovu promociju u prime-timeu, ima i za medijske kuće kojima isprika prilično teško prelazi preko usta.

Američka televizija CBS povukla je prilično značajan potez te tako postala jedna od rijetkih medijskih kuća koje doista slušaju svoju publiku. Naime, kako smo nedavno pisali u Lideru televizija CBS se s organizacijom Global Citizen bacila u produkciju reality šoua The Activist u kojem se šestero ambicioznih aktivista trebalo natjecati čiji je projekt (kategorije obrazovanje, zdravlje, okoliš) kvalitetniji, bolji i – ima više lajkova na društvenim mrežama. O sudbini aktivista, odnosno njegovog projekta trebali su, dakle, odlučivati statistika na društvenim mrežama i ne-baš-stručni žiri u kojem su sjedili Priyanka Chopra, Usher i Julianne Hough. Budući da je javnost oštro osudila pokušaj trivijalizacije aktivizma, taj prilično površan koncept šoua i ideju da se aktivisti moraju sukobljavati, a ne raditi zajedno, CBS i Global Citizen su ga odlučili promijeniti i pretvoriti u – dokumentarni serijal.

Pohvalan potez

Kamere će, umjesto da prate kako se sukobljavaju, slijediti njihov put od ideje do realizacije aktivističke misije, odnosno projekta. Kako su izjavili iz Global Citizena, nova verzija šoua osmišljena je kako bi pokazala globalnoj publici strast i trud koji aktivisti ulažu ne bi li promijenili svijet te se nadaju da će na taj način i druge inspirirati da se pokrenu. Iz koncepta su zato ukinuli element natjecanja te ga pretvorili u prime-time dokumentaraca (datum premijere će biti ubrzo poznat).

Također, svaki će od prijavljenih aktivista dobiti novčanu donaciju za cilj kojeg oni odaberu, a to je, napominju, bila i originalna ideja. U svakom slučaju, pohvalno od CBS-a i Global Citizena što su poruke publike uzeli za ozbiljno, priznali pogrešku i prilagodili format. Osim što, izgleda, ima nade za aktivizam i njegovu promociju u prime-timeu, ima i za medijske kuće kojima isprika prilično teško prelazi preko usta.

26. travanj 2024 18:16