Lidertrend
StoryEditor

Uoči 14. dodjele Grand PRixa, HUOJ nagradu za doprinos struci dodijelio Dejanu Verčiču

22. Travanj 2021.
Dejan Verčič
Tijekom pandemije do izražaja je došla veća suradnja i spremnost dojučerašnjih konkurenata da razmjenjuju svoja iskustva, probleme (izazovi su u 2020. bili eufemizam) s kojima se suočavaju i dobre prakse koje funkcioniraju

Uoči dodjele Grand PRix za najbolja ostvarenja u industriji, Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ) dodijelila je nagradu za doprinos struci Dejanu Verčiču, profesoru i pročelniku Odjela za komunikologiju i Centra za marketing i odnose s javnošću Fakulteta za društvene znanosti Sveučilišta u Ljubljani te partneru u Herman & partnerji. Verčič je, prema mišljenju žirija, tijekom svoje 30-godišnje stručne, profesorske i poduzetničke karijere, mnoge nadahnuo na karijeru u odnosima s javnošću, a profesionalcima ukazao na nove trendove i prilike za profesionalni razvoj. Ostali dobitnici GrandPRixa bit će poznati večeras na online dodjeli nagrade, a o novitetima i trendovima razgovarali smo s predsjednikom HUOJ-a Mariom Aunedi Medekom te predsjednikom ovogodišnjeg žirija Igorom Vukasovićem.

Objavili ste dobitnika Grand PRixa za doprinos struci. Prema kojim kriterijima se biraju dobitnici te nagrade?

Vukasović: Kandidati moraju tijekom svoje karijere iskazati veliku profesionalnost, stratešku širinu, savjetodavni renome, provedbenu izvrsnost, etički integritet te doprinijeti podizanju standarda i unaprjeđenju struke odnosa s javnošću. Ako takvi kandidati dolaze iz akademskog svijeta onda imaju odgovornost educirati, motivirati i usmjeriti buduće generacije PR stručnjaka da budu bolji od sadašnjih generacija. Ako pak dolaze iz agencijskog ili korporativnog svijeta imaju obvezu svojim djelovanjem „nametnuti“ standarde najboljih praksi u koje će se drugi moći ugledati, kojima će se uspoređivati buduće kampanje i projekti te o kojima će profesori predavati budućim generacijama.

Međunarodni GrandPRix novitet je ovogodišnje dodjele. Zašto se se odlučili proširiti van granica Lijepe naše?

Medek: Nakon 14 godina kontinuiteta dodjeljivanja nagrade za izvrsnost u postignućima u području odnosa s javnošću u Hrvatskoj, smatramo da su nagrada, ali i svi njezini procesi spremni za širenje na tržište izvan naših granica. U prvoj fazi okupili smo kolege iz regije, a cilj je postupno širiti se i dalje i vrijeme je da krenemo intenzivnije raditi na razmjeni znanja i iskustava. Otvorili smo mogućnost prijava u šest natjecateljskih kategorija, a prijavitelji su ustanove, udruge i nevladine organizacije, agencije i korporacije iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine te Hrvatske. Na prvi Međunarodni Grand PRix pristiglo je 13 prijava, a projekte je ocjenjivao stručni žiri sastavljen od 12 stručnjakinja i stručnjaka za odnose s javnošću iz prethodno navedenih država.

Na koji je način pandemija transformirala PR industriju? Kojim vas je lekcijama naučila?

Vukasović: Nužnost komunikacije postala je još evidentnija, kako na internom tako i na eksternom planu. Sadržaj je morao postati originalnijim, odvažnijim i morao je imati ono nešto što ga čini relevantnim i zanimljivijim. Pristup je morao biti brži, autentičniji, ali istodobno odgovoran i empatičan te svjestan društvenog okruženja u kojem se nalazimo i težine društvene situacije. Istodobno formati su postali raznoliki, a platforme i kanali kojima se svakodnevno koristimo brojniji. U praski su odnosi s javnošću sve digitalniji, a korona je imala ulogu velikog katalizatora u smislu dodatnog ubrzanja tog trenda. Također, do izražaja je došla veća suradnja i spremnost do jučerašnjih konkurenata da razmjenjuju svoja iskustva, probleme (izazovi su u 2020. bili eufemizam) s kojima se suočavaju i dobre prakse koje funkcioniraju, što prije nije bio toliki slučaj i što je jako ohrabrujuće i nadam se da će se nastaviti, jer bi bila šteta da kad smo već morali prolaziti kroz ovu grozotu od nje barem nešto ne naučimo.

26. travanj 2024 21:36