Lidertrend
StoryEditor

[VIDEO] Kia Sorento: Četvrta generacija potpuno je novi automobil

19. Travanj 2020.
Sve se promijenilo u usporedbi s prošlim modelom, od platforme na kojoj je izgrađen, vanjskog izgleda do unutrašnjosti

Nova Kia Sorento trebala je biti predstavljena na sajmu automobila u Ženevi, ali, kao što znamo, zbog pandemije koronavirusa svi su ovogodišnji autosajmovi odgođeni. Bez obzira na to, fotografije i neke specifikacije izašle su u javnost i možemo reći da je četvrta generacija Sorenta potpuno novi automobil u odnosu na Sorenta treće generacije. Sve se promijenilo u usporedbi s prošlim modelom, od platforme na kojoj je izgrađen, vanjskog izgleda do njegove unutrašnjosti.

Najmodernija Kia dosad

Nova platforma omogućila je Sorentu proporcije nešto drugačije nego kod prošlog modela. Izmjene su napravljene s ciljem da izgleda duži, s kraćim prednjim i stražnjim ovjesima i 35 mm dužim međuosovinskim razmakom. Sve te izmjene donijele su u konačnici 10 mm duži automobil, i iako na prvu to djeluje malo, unutrašnjost vozila nudi više prostora od većine konkurenata, a inteligentna konstrukcija prostora Sorentu jamči i jedan od većih prtljažnika među modelima sportskih terenaca


.
Iz Kije kažu kako će novi Sorento biti njihov najmoderniji automobil, a to potvrđuju i tehničke specifikacije. Sustavi poput pametnog parkiranja, automatskoga kočenja, praćenja slijepih točaka putem kamera postavljenih na retrovizorima i još hrpa sigurnosnih sustava zaista Sorento stavljaju na vrh Kijine ponude što se tiče tehnologije.

Slijedi hibrid

Posebno treba naglasiti da je Sorento prvi Kijin model s novim sustavom multi-collision brake system, koji određuje rizik od sekundarnog sudara nakon sudara i aktivira kočnice kako bi se spriječili dodatni udarci. U unutrašnjosti, infozabavni sustav pokazuje podatke poput prometa uživo, vremenske prognoze, obližnjih slobodnih parkirališnih mjesta i slično, a sve se to prikazuje na 8-inčnom zaslonu osjetljivom na dodir. Tu je i head up display, koji pokazuje ograničenja brzine, rutu vožnje i upozorenja za vozača.



Što se pogona tiče, Sorento će u prodaju biti pušten s 2,2-litrenim dizelskim motorom od 188 KS i hibridnim pogonskim agregatom s 1,6-litrenim benzinskim motorom, električnim motorom snage 59 KS i baterijom od 1,5 kWh, što bi kombinirano trebalo proizvoditi 227 konjskih snaga. Hibridni plug-in uslijedit će ubrzo nakon toga, s motorom od 89 KS i 16,6 kWh baterijom. 

01. svibanj 2024 23:36