Lidertrend
StoryEditor

Zvijezda Squid Gamea prva žena s Dalekog istoka na naslovnici američkog Voguea

09. Siječanj 2022.
Jung Ho-yeon
Posljednjih se godina na beauty, a i modnom terenu situacija mijenja na bolje (uključivost je postala trend) i Vogueov potez bi trebalo pohvaliti. Međutim, porazno je što se još uvijek ističe nešto što bi trebalo biti posve normalno

Južnokorejski model  Jung Ho-yeon svijet je upoznao kao glumicu super-popularne distopijske serije u produkciji Netflixa, Squid Game. Brzo nakon premijere serije Ho-yeon postala je najpraćenija korejska glumica i model na platformi Instagram, a sad je na svoju listu postignuća dodala još jedan veliki uspjeh – naslovnicu američkog Vogue. Tako je postala prva žena iz istočne Azije koja je u dospjela na naslovnicu čuvenog modnog magazina s tradicijom dugom preko 130 godina. Prije tri godine, Vogue je po prvi put u povijesti na naslovnici objavio ženu s azijskog porijekla i to Indijku s američkom adresom, Priyanku Chopru i to sve kako bi, među ostalim, dokazao da uvažava kritike u vezi nedovoljne uključivosti i premale zastupljenosti 'ne-bijelkinja'. 

Bjelačka nadmoć

No, iako je ovaj potez pohvalila publika i kritika, trebat će proći još mnogo godina (i naslovnica) da Vogue i njemu slični 'glossy' magazini uvjere publiku da je 'bjelačka nadmoć' slučajna, odnosno da nema nikakve veze s umanjivanjem vrijednosti i važnosti pripadnika etničkih skupina i manjima. Prije četiri godine, Guardian je objavio poražavajući podatak da od 214 naslovnica modnih i beauty časopisa objavljenih u Ujedinjenom Kraljevstvu samo 20 krasi 'person of colour' ili 'ne-bijele osobe'. Uredništvo većine takvih magazina je bjelačko, teme koje pokrivaju su namijenjene ženama koje ne moraju ukrotiti svoje 'afro-lokne' ili imaju problema s izborom tekućeg pudera. Posljednjih se godina na beauty, a i modnom terenu situacija mijenja na bolje (uključivost je postala trend) i Vogueov potez bi trebalo pohvaliti. Međutim, porazno je što se još uvijek ističe nešto što bi trebalo biti posve normalno. Inače, zvijezda Jung Ho-yeon je prošle godine odabrana za globalnu ambasadoricu Louis Vuittona, a u modni se svijet probila nastupajući u južno-korejskoj verziji Top Modela.

26. travanj 2024 21:59