Kripto
StoryEditor

Nakon kontroverzne prošlosti, SQUID token se vraća na kripto tržište

27. Listopad 2022.

SQUID token sprema se vratiti godinu dana nakon jednog od najvećih rug pullova u povijesti kripta, ali programeri su još uvijek na slobodi.

SQUID je lansiran na binance smart chainu prošle godine uz veliku pompu. Više od 40.000 ulagača izgubilo je novac jer je u šest dana porastao s 0,01 dolara na oko 3.000 dolara, a zatim pao na nulu.

Programeri su pokrenuli SQUID dok je Netflixova serija pod nazivom Squid Game brzo rasla u popularnosti i ciljala generaciju Z i milenijalce koji su tražili brz povrat. Netflix je potvrdio da projekt nije službeno povezan sa serijom.

Prema Katherine Wooler iz britanske kripto tvrtke Dacxi, tim je kapitalizirao fokus Netflixove serije na igre. U Squid Gameu odrasli u dugovima igraju dječje igre za priliku da osvoje novčanu nagradu i steknu svjetsku slavu. Slično tome, programeri su privukli investitore nudeći play-to-earn igru u kojoj su mogli zaraditi pikule potrebne za prodaju svojih SQUID tokena.

Nakon što je cijena naglo porasla, razvojni tim koji stoji iza projekta ispraznio je svu likvidnost, i pobjegao s oko 3.3 milijuna dolara. Jedan Twitch streamer uhvatio je rug pull na prijenosu uživo u stvarnom vremenu. U videu je tržišna kapitalizacija pala s 2.2 bilijuna dolara na gotovo nulu trenutno.

Programeri nestaju nakon korištenja Tornado Casha

Projekt je imao brojne ‘crvene zastave‘, uključujući web stranicu prepunu gramatičkih pogrešaka i antidampinški mehanizam koji je otežavao prodaju tokena.

Tada je izvršni direktor Exodusa, J.P. Richardson, rekao da bi trebalo upozoriti investitore.

- Ako vaš novac mora biti zaključan, to je prilično jasno dalo do znanja da se radi o prijevari - rekao je tada.

 Nedugo nakon što su programeri pokrenuli projekt, očito su izbrisali web stranicu. Također su prestali komunicirati koristeći većinu društvenih medija. Kasnije su objavili telegramsku poruku u kojoj tvrde da su hakirani.

- Netko  ovih dana pokušava hakirati naš projekt. Ne samo Twitter račun, već i naš pametni ugovor. Developeri ne želi nastaviti voditi projekt jer smo depresivni od prevaranata i preplavljeni stresom – napisali su.

Iz tehnološkog medija Wired poslali su e-mail na adresu podrške u white paperu projekta, koji je također prošao bez odgovora.

BscScan, binance smart chain blockchain istraživač, identificirao je osam adresa novčanika povezanih s prevarom. Jedna od adresa, koja drži pet posto svih SQUID-a u optjecaju, zamijenila je 3.38 milijuna dolara SQUID-a u bnb prije nego što je poslala sredstva putem kripto miksera Tornado Cash.

Kripto mjenjačnica Binance pokrenula je istragu o projektu koristeći forenzički alat i rekla da će sve nalaze prijaviti policiji.

Do danas, ni Binance ni policija nisu identificirali tim koji stoji iza prevare.

Špekulacija oko ponovnog rasta

Ipak, godinu dana kasnije, SQUID tokenom, unatoč tome što nema tima, i dalje se trguje špekulativno.  Ima tržišnu vrijednost od oko 4.1 milijuna dolara. Zajednica sada vodi projekt, prema CoinMarketCap-u, i potpuno je decentralizirana. Prema jednom korisniku Reddita, investitori vjeruju da bi cijena značajno mogla porasti na prvu godišnjicu.

Drugi korisnik rekao je da bi se to moglo dogoditi kada izađe druga sezona televizijske serije Squid Game.

08. svibanj 2024 15:15