Studentski Lider klub
StoryEditor

U sedam godina program Erasmus+ omogućio 2600 obrazovnih projekata i 1,14 milijardi kuna

26. Prosinac 2020.
Za razliku od nekih drugih programa Hrvatska je sredstva koja su joj bila namijenjena u sklopu programa Erasmus+ iskoristila gotovo potpuno – 99 posto. U dogovorenim projektima sudjelovalo je više od 57 tisuća građana svih generacija koji su tako stekli nova znanja, vještine i iskustava, rečeno je, među ostalim, na ‘online‘ konferenciji ‘Zajedno smo jači‘

Prošloga tjedna u Zagrebu je održana konferencija 'Zajedno smo jači' koju je organizirala Agencija za mobilnost i programe EU (AMPEU), a čiji je cilj bio zaokružiti prvo sedmogodišnje razdoblje programa Erasmus+ u Hrvatskoj i dvije godine programa Europske snage solidarnosti. Najveći program u Europi za obrazovanje i osposobljavanje mladih Erasmus+ u proteklih sedam godina omogućio je hrvatskim građanima više od 2600 projekata, za čije su provođenje imali na raspolaganju milijardu i 140 milijuna kuna nepovratnih sredstava, rečeno je na konferenciji.

– Od tih sredstava ugovoreno je čak 99 posto, a iz Hrvatske je na projektima sudjelovalo više od 57 tisuća građana svih generacija – rekla je ravnateljica Agencije Antonija Gladović i ocijenila da su programi Erasmus+ i Europske snage solidarnosti pozitivno utjecali na brojne ustanove, pojedince i organizacije, pa i društvo u cjelini.

Primjeri dobre prakse

Erasmus+ omogućio je sudionicima nova znanja, vještine i iskustava, proširio vidike i obogatio život, a ustanove su razmjenjivale primjere dobre i prakse i pronalazile nove načine podučavanja.

– Uz Erasmus+ tu je i program Europske snage solidarnosti koji se provodi od 2018. da bi se mladima pomoglo u projektima volontiranja, stažiranja i zapošljavanja. U tom programu u dvije godine odobrena su 183 projekta, kojima je dodijeljeno više od 28 milijuna kuna, a u njih je uključeno više do 2500 hrvatskih sudionika – rekla je ravnateljica Gladović i dodala da zanimanje mladih za sudjelovanje u volonterskim programima ne opada unatoč pandemiji.

Priznanja uspješnima

Tijekom konferencije Agencija je dodijelila priznanja korisnicima s projektima koji su se pokazali osobito uspješnima u uključivanju skupina s manjim mogućnostima. To su FER iz Zagreba, Centar za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj iz Zagreba i Muzej suvremene umjetnosti iz u Zagreba.

Voditeljica Odjela za opće obrazovanje Ivana Puljiz istaknula je da je prve godine Erasmus+ imao na raspolaganju skromnih 1,6 milijuna eura, a 2020. završio je s više od devet milijuna eura, što je omogućilo postizanje mnogo inovativnih rezultata i osuvremenjenje velikog broja kurikula. 

25. travanj 2024 05:02