Ukratko
StoryEditor

Poslovne prilike u Indiji: Plan ‘GatiShakti‘ otvara prilike za hrvatske ulagače

28. Siječanj 2022.
Indija planira od 2019. do 2023. potrošiti 1,4 bilijuna dolara na infrastrukturu kako bi osigurala održivi razvoj zemlje. Samo će u željezničku infrastrukturu od 2018. do 2030. uložiti 750 milijardi dolara, no vizija je potpuno povezati i države i gospodarske sektore

Indijski je premijer Narendra Modi 13. listopada 2021. u New Delhiju pokrenuo povijesno važan nacionalni strateški plan koji će zauvijek promijeniti infrastrukturni krajolik zemlje, nazvan 'PM GatiShakti – nacionalni master plan za multimodalnu povezanost'. Plan će se pozabaviti pitanjima institucionaliziranja holističkog planiranja za dionike velikih infrastrukturnih projekata. Umjesto da se zasebno planiraju i projektiraju u silosima, projekti će biti osmišljeni i izvedeni sa zajedničkom vizijom. To će uključivati infrastrukturne programe različitih ministarstava i saveznih vlada poput Bharatmale, Sagarmale, unutarnjih plovnih putova, suhih/kopnenih luka, UDAN-a (trgovinska platforma razvijena posebno za mala i srednja poduzeća u Indiji) itd.

image
foto

Mnogo prednosti

Gospodarske zone poput tekstilnih, farmaceutskih i ribarskih​ klastera, obrambenih koridora, elektroničkih parkova, industrijskih koridora i poljoprivredne zone bit će pokrivene kako bi se poboljšala povezanost i indijska poduzeća učinila konkurentnijima. Također će se uvelike koristiti tehnologijom, uključujući alate za prostorno planiranje na temelju ISRO-ovih slika (ISRO – Indijska agencija za svemirska istraživanja) koje je razvio BiSAG-N (Nacionalni institut za svemirske aplikacije i geoinformatiku Bhaskaracharya).

Plan 'GatiShakti' pružit će javnosti i poslovnoj zajednici informacije o sljedećim projektima povezivanja, drugim poslovnim čvorištima, industrijskim područjima i okružju. To će omogućiti ulagačima da planiraju poslovanje na odgovarajućim lokacijama, što će poboljšati sinergiju. To bi moglo stvoriti višestruke mogućnosti zapošljavanja i dati poticaj gospodarstvu. Poboljšat će globalnu konkurentnost lokalnih proizvoda smanjenjem logističkih troškova i poboljšanjem opskrbnih lanaca te osigurati odgovarajuće veze za lokalnu industriju i potrošače.

Indijsko-hrvatsko partnerstvo

​Altpro iz Hrvatske i njegov indijski partner Sigma Rail službeno su postali prvi potpuno odobreni dobavljači osovinskih brojača u Indijskim željeznicama tijekom 2021. Zajedno su na indijskom tržištu još 2018. predstavili osovinski brojač BO23. Još je u listopadu 2020. Altpro s indijskim partnerom ​potpisao ugovor vrijedan četrdeset milijuna eura za svoju signalnu opremu koja se upotrebljava u Indijskim željeznicama. Hrvatska će tvrtka prema ugovoru isporučiti detektore za monotračničke vlakove, koje ne proizvodi ni jedna druga tvrtka u svijetu. Tomu u prilog ide i 'Vizija 2024.' prema kojoj će Indija postati jedno od najvećih tržišta signalnih sustava na svijetu.

S druge strane, budući da Hrvatska u sljedećih pet godina razvija svoju infrastrukturu, postoji prilika za hrvatske tvrtke da se udruže s indijskima razmjenjujući iskustva, ali i komplementarnu radnu snagu, kako bi ekspeditivno i učinkovito poduprle razvoj infrastrukture vlastitih zemalja. Naprimjer, najveća infrastrukturna tvrtka iz privatnog sektora u Indiji, Larsen & Toubro, sa svojim sadašnjim međunarodnim narudžbama vrednijima od deset milijardi američkih dolara ima više otvorenih međunarodnih infrastrukturnih projekata koji se izvode u različitim geografskim područjima. 

24. travanj 2024 13:02