Ukratko
StoryEditor

Poslovne prilike u Indiji: Velika javna ulaganja za modernu infrastrukturu

17. Veljača 2022.
Nirmala Sitharaman
S procijenjenim rastom od devet posto za ovu godinu Indija velikim koracima grabi prema cilju koji je zacrtala Vlada: modernom i prosperitetnom društvu temeljenom na novim tehnologijama, održivom razvoju, energetskoj tranziciji te ulaganjima privatnog i javnog sektora

Gospodarski rast Indije u tekućoj godini procjenjuje se na 9,2 posto, najveći je među svim velikim svjetskim gospodarstvima. Ministrica financija Nirmala Sitharaman na predstavljanju godišnjeg proračuna 1. veljače 2022. u indijskom parlamentu rekla je da Indija slavi Azadi ka Amrit Mahotsav i da je ušla u Amrit Kaal. Vladin je cilj ostvariti viziju premijera Narende Modija iznesenu u njegovu obraćanju u povodu Dana neovisnosti: riječ je o fokusiranju na rast na makroekonomskoj razini s naglaskom na dobrobit na mikroekonomskoj razini, promicanje digitalne ekonomije i financijske tehnologije, razvoj omogućen tehnologijom, energetsku tranziciju i klimatske akcije te oslonac na ulaganja, od privatnih do javnokapitalnih.

Sedam motora

Ministrica financija izvijestila je da poticaj povezan s produktivnošću u četrnaest sektora za postizanje vizije AtmaNirbhar Bharat ('samopouzdana Indija') ima potencijal za otvaranje šest milijuna novih radnih mjesta i dodatnu proizvodnju od četiristo milijardi dolara tijekom sljedećih pet godina. Obrazlažući premijerov govor, Sitharaman je rekla da je riječ o transformativnom pristupu gospodarskom rastu i održivom razvoju koji pokreće sedam motora: ceste, željeznice, zračne luke, luke, masovni promet, plovni putovi i logistička infrastruktura. Ti su motori podržani komplementarnim ulogama prijenosa energije, informatičke komunikacije i društvene infrastrukture. Napokon, pristup pokreću Clean Energy i Sabka Prayas – napori središnje vlade, državnih vlada i privatnog sektora zajedno – što otvara goleme radne i poduzetničke mogućnosti za sve, osobito mlade.

Strana ulaganja

Indija je bila među rijetkim zemljama koje su svjedočile snažnim izravnim stranim investicijama 2020., a zamah se nastavio i 2021. Neto priljevi izravnih stranih ulaganja iznosili su 24,7 milijardi dolara od travnja do studenoga 2021. Snažan priljev stranih ulaganja također je rezultirao snažnim rastom tržišta kapitala. Stanje tekućeg računa je zdravo, a adekvatne devizne pričuve štite od nepredviđenih vanjskih šokova. Očekuje se da će se zadržana potražnja potrošača snažno oporaviti, što će signalizirati tvrtkama da povećaju potrošnju. Dobici od reformi u ponudi i ublažavanju propisa također mogu potaknuti rast. Očekuje se da će Vladino naglašavanje infrastrukturne potrošnje, reforma, raznih programa potpore (kao što je PLI) i digitalizacije potaknuti ulaganja.

Jednostavnost poslovanja (EODB) 2.0

• Pokrenut će se EODB 2.0 radi poboljšanja produktivne učinkovitosti kapitala i ljudskih potencijala.

• Uvest će se upravljanje temeljeno na povjerenju.

• Nova faza EODB-a podrazumijevat će aktivno uključivanje država u digitalizaciju ručnih procesa i intervencija, integraciju središnjih i državnih sustava s pomoću IT mostova, pristup s jedne točke za sve usluge usmjerene na građane i manje preklapanje u usklađenosti.

• IBC treba biti izmijenjen kako bi se olakšali prekogranični slučajevi nesolventnosti.

• Uspostavit će se Centar za ubrzanu obradu korporativnog izlaska (C-PACE) kako bi se rok dobrovoljne likvidacije skratio s dvije godine na šest mjeseci.

• Proširit će se opseg portala​ PARIVESH​ (korak prema zelenom otvaranju jednog prozora) kako bi se podnositeljima zahtjeva omogućilo podnošenje zahtjeva za odobrenja s pomoću jedinstvenog obrasca i praćenje procesa u sklopu CPC-Greena (Centralized Processing CentreGreen) za okoliš, šume, divlje životinje i obalnu regulacijsku zonu.

Politike ključne za digitalizaciju

• Sektori izlaska Sunca: kako bi se potaknuli važni sektori izlaska Sunca kao što su duboka tehnologija, agrotehnologija i klimatske akcije, Vlada će promicati tematski fond s udjelom koji je ograničen na dvadeset posto.

• Agrotehnološki startupovi: promoviraju se za pokretanje bespilotnih letjelica kao usluge za procjenu usjeva, prskanje insekticidima i hranjivim tvarima; početnicima će se putem NABARD-a omogućiti pristup IT rješenjima temeljenima na tehnologiji za farme i fondove.

• Digitalno bankarstvo: 75 jedinica za digitalno bankarstvo u 75 okruga; ​ ​​upotrebom blockchaina i drugih metoda do 2022./2023. uvest će se digitalna rupija.

• Digitalno obrazovanje: predlaže se osnivanje digitalnih sveučilišta i stavljanje e-sadržaja na raspolaganje s pomoću interneta, mobilnih telefona, TV-a itd.

• Nabavni lanac: operatori će razmjenjivati podatke na platformi Unified Logistics Interface Platforma, dizajniranoj za API kako bi se omogućila učinkovitost u logistici.

• Zdravstvo: uvest će se nacionalni digitalni zdravstveni ekosustav koji će se sastojati od pojedinosti o zdravstvenim registrima, pružateljima zdravstvenih usluga, bolnicama itd.

• Lakoća poslovanja 2.0 i lakoća življenja: ručni procesi digitalizirat će se radi produktivne učinkovitosti.

• Turizam: e-putovnice izdaju se s ugrađenim čipovima.

27. travanj 2024 17:20