Lider trend
StoryEditor

20.000 dana na Zemlji - Caveov hod putovima sjećanja

02. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Kultura zvijezda podrazumijeva uzdizanje pojedinaca do gotovo mitske veličine, ali i posvećenost raskrinkavanju njihova ljudskog obličja, kopanje po prošlosti uz pretpostavku da u svačijem životu postoje iskustva koja ga određuju ili neki privatni ‘rosebud‘ koji samo treba pronaći.

Autorski dvojac Forsyth i Pollard u filmu o glazbeniku Nicku Caveu odbacuje ideju da je moguća (biografska) spoznaja nečijega ‘pravog lica‘, fokusirajući se na vječnu transformaciju identiteta protagonista umjesto na pitanje tko on ‘zapravo‘ jest ispod slojeva ličnosti koje preuzima kroz glazbu, taloga prošlosti i životnih mijena koje su ga oblikovale u svakom od dana iz naslova.

Pritom ‘20.000 dana...‘ nije manje dokumentaristički od onoga što pod tim imenom inače mislimo ako prihvatimo da je bivanje pred kamerom, a i življenje samo, uvijek svojevrstan performans. Dok kroz seriju insceniranih susreta tobože prate dan Caveova života, autori ga puštaju da glumi samoga sebe, pritom neprekidno izvlačeći ispod njegovih nogu temelje identitetske sigurnosti navodeći ga na hod putovima sjećanja. Rezultat je vizualno zavodljiv film koji Caveu dopušta da zadrži veo nedodirljivosti, ali koji nas i podsjeća da, kad govorimo o identitetu, samo mijena stalna jest.

Režija: Iain Forsyth, Jane Pollard

Uloge: Nick Cave, Susie Bick, Waren Ellis

20.000 Days on Earth, Velika Britanija, 2014.

Ocjena: 4/5

02. svibanj 2024 04:20