Lider trend
StoryEditor

Apsolutni kralj gradske vožnje

18. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Toyota je prvi i najveći proizvođač hibridnih automobila. S Yarisom Hybrid možemo reći da se ta tehnologija demokratizirala. Razlog je, naravno, cijena koja je sada prihvatljivija.

U Hrvatskoj su hibridna vozila postala zanimljiva tek uvođenjem novih trošarina. Tako je preko noći Yaris Hybrid pojeftinio sa 163.000 na 124.500 kuna (bez subvencija). Danas itekako cijenom može konkurirati dizelašima. Primjerice, kod Yarisa dizelska izvedba stoji 107.500 kuna, a Hybrid je malo skuplji (6.000 kuna), ali hibridna izbedba ima CVT automatski mjenjač, a dizelaš nema, dakle, ako se to uzme u obzir, Hybrid je i povoljniji.

Zanimljiva ‘konjica‘

Yaris Hybrid kombinira termički motor od 75 konja i električni od 26 konja. To je zapravo isti kakav je bio u prvoj generaciji Priusa. Zajedno 101 KS zvuči kao zanimljiva konjica za gradski automobil. Na test smo dobili malo bogatije opremljenu verziju koja zapravo ima sve potrebno: klima-uređaj, svu sigurnosnu opremu, električni paket, audiosustav te zaslon na dodir s kamerom za vožnju unatrag. Na testu smo se uglavnom koncentrirali na gradsku vožnju jer je Yaris Hybrid ponajprije namijenjen za grad. I tu nas je očarao. Zašto? Zato što je drukčiji, zato što se jednim dijelom možete voziti samo na struju i zato što je na kraju 3,6 litara u gradu (mjereno) rezultat kakav ne može postići nijedan dizel.Za hladnog vremena termički se motor malo češće pali i potrošnja raste za pola litre, ali isti je slučaj i s klasičnim vozilima gdje također zima donosi višu potrošnju. CVT mjenjač odlično funkcionira i to je još jedan veliki gradski plus za Yaris.

Na otvorenoj cesti

Na otvorenoj cesti još se osjete prednosti hibridnog pogona i potrošnja ostaje oko četiri litre. Na autocesti pak ta prednost nestaje jer je termički motor stalno uključen. Realno, ako s Yarisom mislite često na autocestu, bolje je odabrati dizelsku verziju, ali zato vjerojatno trenutačno nema boljeg i efikasnijeg gradskog automobila. S ubrzanjem od 11,8 sekundi do 100 km/h dovoljno ste brzi na semaforima, a uz to okretni moment je visok i to daje dodatni osjećaj snage. Najveća brzina iznosi 165 km/h. Yaris Hybrid je s novim cjenama postao jako zanimljiv proizvod, osobito ako se uglavnom vozite u gradu. Toyota daje 10-godišnje jamstvo na baterije, pa ste s te strane sigurni i mirni, a prošlogodišnje državne subvencije učinile su ga doslovno ‘best buy-om‘.

03. svibanj 2024 03:02