Lider trend
StoryEditor

Audi A4: deveta generacija - Nova tehnologija, poznati dizajn

12. Prosinac 2015.

Audi je nedavno predstavio devetu generaciju svojeg modela A4, koji je ujedno i najprodavaniji u njemačkoj tvrtki. Iako u Audiju govore o potpuno novom modelu, stoji činjenica da dizajnerski vozilo itekako sliči prethodniku. Čak je i dimenzijama novi A4 gotovo identičan.

Govorimo o povećanoj dužini od svega dva centimetra i većoj širini od svega centimetar. No tih nekoliko centimetara ima ipak utjecaja i to u unutarnjem prostoru, koji nudi više komfora na prednjim, a naročito na stražnjim sjedištima. Audi za novi A4 nudi vrhunsku tehnologiju koja je dosad bila rezervirana za vozila visoke klase. Sigurnosna oprema također je na visini, od automatskog držanja razmaka do najsloženijih elemenata aktivne i pasivne sigurnosti.

Tri izvedbe benzinca Od motora u ponudi su tri benzinska i tri dizelska motora. Osnovni benzinac je 1,4-litarski koji razvija najveću snagu od 150 konja. Do stotke model 1.4 dolazi za 8,5 sekundi i razvija najveću brzinu od 210 km/h. A pritom troši tek 4,9 l/100 km. Veći 2,0-litarski benzinac dolazi u dvije izvedbe. Jača razvija najveću snagu od 252 konja i omogućuje ubrzanje do stotke od svega 5,8 sekundi, a najveća brzina ograničena je na 250 km/h. Slabija izvedba razvija snagu od 190 konja, ali je zato iznimno štedljiva jer troši 4,8 l/100 km, a pritom do 100 km/h dolazi za 7,3 sekunde. Taj model nosi naziv ultra, upravo zbog tog naglaska na potrošnji i niskoj emisiji CO₂ od svega 109 g/CO₂ po km. Upravo zbog takve niske emisije taj model ima zanimljivu cijenu na hrvatskom tržištu.

Najjači model – dizelaš Kod dizelaša će svakako prvi odabir biti 2,0-litarska verzija, koja dolazi u izvedbi od 150 i 190 konja. Slabija izvedba ima ubrzanje od 8,7 sekundi i razvija najveću brzinu od 219 km/h, a pritom potrošnja pada ispod četiri litre, odnosno prosjek iznosi 3,8 litara. A čak je i emisija CO₂ simbolično spuštena ispod 100 g/CO₂ po km (99 g/CO₂ po km). Trenutačno jedini šestocilindrični motor u ponudi je dizelaš i to 3,0-litarski TDI motor, koji opet dolazi u dvije različite izvedbe – od 219 i 272 konja. Da, najjači model u ponudi trenutačno je dizelaš, koji do stotke dolazi za 5,3 sekunde, a, naravno, opet je najveća brzina ograničena na 250 km/h. Taj model inače jedini dolazi s tiptronic mjenjačem s osam stupnjeva prijenosa. Ostali modeli imaju mogućnost odabira između klasičnoga ručnog ili pak S tronic mjenjača (koji se razlikuje od tiptronica i ima sedam stupnjeva prijenosa). Cijena osnovne benzinske i dizelske izvedbe identična je i iznosi 279.200 kuna.

02. svibanj 2024 09:32