Lider trend
StoryEditor

Audi Q2 - Najmanji u Q-ponudi, ali sliči obitelji

19. Ožujak 2016.

Audi nastavlja širiti paletu svoje Q-obitelji, i to prema nižim segmentima. Tako je na red došao model Q2, koji je trenutačno najmanja Q-verzija u ponudi, ali to ne znači da nije riječ o pravom Audiju.

Uostalom, poznato je da svi Audijevi modeli pomalo nalikuju jedan na drugi, pa tako i Q2 ima jake familijarne crte ostalih Q-modela. Ta je politika dosad donijela uspjeh Audiju i nema razloga da je se i dalje ne drži.

Nema iznenađenja U unutrašnjosti također nema iznenađenja iako je riječ o sasvim novom modelu. Središnja konzola postavljena je u skladu s ostalim modelima iz Ingolstadta, a to uključuje jedan veći ekran od 12,2 inča te niz prekidača u liniji na sredini središnjega grebena. Oprema je na razini viših klasa, a treba spomenuti i mogućnost djelomične autonomne vožnje na brzinama do 65 km/h, upozorenje na vozilo koje se nalazi u mrtvom kutu te prepoznavanje zapreka na cesti. Običaji nalažu da Audi te gadgete uvijek dodatno naplati. Prostora ima u skladu s očekivanjima, a prtljažnik je solidna kapaciteta od 405 litara. Kad je riječ o motorizaciji, osnovna benzinska izvedba koristi se malim 1,0- litarskim motorom TFSI koji razvija najveću snagu od 116 konja. Vjerojatno će i to biti dovoljno za prosječne potrebe vozača. Zatim kod benzinaca slijedi 1,4-litarski motor TFSI od 150 konja, a na vrhu ponude je 2,0-litarski TFSI od 190 konja. Slovo T u nazivu svakog motora znači da svi rabe turbopunjače.

Benzinci i dizelaši Zanimljivo je da i dizelski motori u ponudi razvijaju identične snage, dakle najmanje 116 konja, srednji u ponudi 150 konja i najjači 190 konja. Jedina je razlika u kubikaži jer su dizelaši malo ‘veći‘ s obujmom od 1,6 i 2,0 l. Serijski modeli Q2 dolaze s klasičnim ručnim mjenjačem sa šest brzina, osim najjačeg dizelaša i benzinca koji imaju mjenjač s dvostrukim kvačilom S tronic. Slično je i s pogonom na sve kotače, koji dolazi u najjačim izvedbama i još ga je moguće opcijski ugraditi u verzije sa 150 konja, a ‘mali‘ motori imaju samo prednji pogon. Dodatna je zanimljivost to što benzinska izvedba od 150 konja ima mogućnost isključivanja cilindara, a to automatski znači i znatno nižu potrošnju. Nema sumnje da će Audi Q2 brzo pronaći svoju nišu na tržištu jer ima brojne adute i to će biti najpovoljniji Q-model u ponudi.

02. svibanj 2024 11:12