Lider trend
StoryEditor

Eno Expert Akademija za podizanje vinske kulture

30. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Najuži tim tvrtke Eno Expert čine tri agronomska inženjera vinogradarstva i vinarstva. Bave se vinarskim konzaltingom koji obuhvaća savjetovanje u proizvodnji vina, projektiranje vinarija, organizaciju ocjenjivanja vina, organizaciju putovanja vinskim cestama, savjetovanje u vinskom zakonodavstvu, opremanje vinarskih laboratorija, vinske edukacije

Korisnici usluga vinarskog konzaltinga su uglavnom vinari, dok se s edukacijskim programima u okviru Eno Expert Akademije uz programe za vinare dodatno otvaraju i prema ostalima - vinoljupcima koji žele naučiti više o vinima, ali i ugostiteljima koji trebaju dodatna enološka znanja kako bi udovoljili gostima.

Pokrenuli su Eno Expert Akademiju sa željom da aktivno sudjeluju u podizanju vinske kulture u Hrvatskoj. Pristupačnim programima žele se približiti i onima koji su dosad smatrali da takve edukacije nisu za njih. Predavači su iskusni enolozi Miodrag Hruškar i Krešimir Hren te drugi renomirani predavači iz pojedinih područja kulture vina. Po završetku programa svi polaznici dobivaju diplomu o završenom programu Eno Expert Akademije.

Ono što ih čini različitima od konkurencije je njihovo iskustvo u proizvodnji vina na području cijele Hrvatske. Njihov pogled na vino je s aspekta proizvođača vina, što podrazumijeva poznavanje vinograda i proizvodnje grožđa koje zahtjevnim procesom pretvaraju u vino. Miodrag i Krešimir radili su i u Hrvatskom zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo, gdje su se upoznali s općim stanjem u vinogradarstvu i vinarstvu kod nas i u svijetu, te su obojica profesionalni degustatori vina (u Hrvatskoj je nešto više od 100 enologa koji imaju certifikat profesionalnog degustatora vina). Dakle, sva znanja i vještine koriste u svojim predavanjima, a njihov moto je jednostavan - otvoreni su svima koji vole vino i žele znati više.

Programi su podijeljeni u dva dijela - Školu za vinoljupce s programima VinoLjubac, Napredni VinoLjubac, te Napredni VinoLjubac - mane vina i specijalizirane programe – Eno Expert, Eno Profesionalac, Eno Exclusive Club, te novi tečaj 50 nijansi ružičaste (namijenjen samo ženama) koji vode iskusna enologinja Ivana Nemet i voditeljica Eno Expert Akademije, Jelena Puh Miloš.

Na tečaju VinoLjubac žele polaznike naučiti s kakvim se sve vinima na tržištu mogu sresti, kako se ponašati s vinom (rukovanje vinskim priborom, degustacije…), kako sljubiti hranu i vino, dok na ostalim tečajevima proširuju osnovna znanja s atraktivnim i zanimljivim temama.

U pripremi je i tečaj za ugostiteljstvo – Eno Profesionalac koji je namijenjen djelatnicima u ugostiteljstvu koji se susreću s vinima. To rade u suradnji sa iskusnim sommelierom, a cilj je polaznike naučiti razmišljati o vinu, usavršiti interakciju s gostom, tj. naučiti prepoznati koje vino ponuditi određenom gostu. Također je cilj pripremiti polaznike za samostalan rad u njihovim lokalima.

Jedna od posebnosti programa je i fleksibilnost mjesta njihovog održavanja, te se svi mogu održavati bilo u prostorima Eno Expert Akademije ili na dogovorenoj lokaciji. Tečajeve održavaju u Vlaškoj 78 u Zagrebu, a s obzirom na interes za tečajevima iz drugih gradova pripremaju se za Osijek, Rijeku, Zadar i Split. Osim ponuđenih programa u mogućnosti su ponuditi tečajeve vezane uz vino raznim ciljanim skupinama (npr. turističkim djelatnicima, managerima…).

Više informacija možete dobiti na webu te na facebook stranici.

03. svibanj 2024 23:22