Lider trend
StoryEditor

Fiat 124 Spider - Japanac na talijanski način

05. Ožujak 2016.

Fiat je prije 50 godina u svojoj ponudi imao legendarni model 124 Spider. Generacije ljubitelja automobila odrasle su maštajući o vožnji bez krova morskom obalom. Fiat je 2016. odlučio napraviti remake cijele priče i ponudio je na tržištu potpuno obnovljeni model Spider 124.

Doduše, ovo bismo mogli nazvati holywoodskim remakeom jer ipak se ponuđeni nastavak dosta razlikuje od originala. Razlog je vrlo jednostavan; nekoć je Fiat 124 Spider bio samostalni talijanski proizvod, a danas je Fiat jednostavno odlučio sklopiti ugovor s Mazdom te doslovno preoteti njihov model MX-5 i dati mu talijanski štih. Na prvu loptu se može reći da su uspjeli u toj nakani jer novi Fiat 124 Spider ima elemente koji podsjećaju na neka prošla (dobra) vremena.

Talijansko srce u motoru U Fiatu ističu kako je u svemu riječ o drugačijem vozilu od Mazde, a to potkrepljuju podacima o većoj dužini (14 cm) i širini (1 cm) te već spomenutim različitim dizajnom. Međutim, dok se još izvana možete zavarati i pomisliti da je riječ o pravom talijanskom proizvodu, kada sjednete za upravljač, jasno je da ulazite u Mazdin svijet. Svijet koji nikako nije loš, ali je samo kopija originala, gdje jedino logo na upravljaču govori da je to Fiatovo vozilo. Ispod prednjeg poklopca kuca ipak čisto talijansko srce, a riječ je o 1,4-litarskom motoru MultiAir koji razvija 140 konja. Najveća razlika u odnosu na Mazdu svakako je činjenica da su japanski motori atmosferski, a Fiat nudi trenutačno trendovski motor potpomognut turbopunjačem.

Troši više Najveća brzina iznosi 215 km/h, a od 0 do 100 km/h automobil dolazi za samo 7,5 sekundi. Za jedan mali spider to su više nego dovoljne performanse, u svakom slučaju bolje negoli kod baznog Mazdina motora koji razvija 131 KS. Uz to turbopunjač nudi mogućnost lagodnije vožnje jer ima veći okretni moment. Međutim, svaka priča ima drugu stranu medalje, a to je da turbopunjač, ako se izvlači maksimum iz vozila, znatno više troši. Na papiru Fiat spominje višu potrošnju od 0,5 litara u odnosu na Mazdu, ali u realnosti ako se grubo vozite, to je i više. Talijanska tvrtka s novim modelom 124 Spider na mala se vrata vratila u segment u kojem je nekoć bila iznimno jaka. 

02. svibanj 2024 10:07