Lider trend
StoryEditor

Filmska kritika: Mama, volim te

28. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Što znači odrasti? Tim se pitanjem pozabavio latvijski redatelj Jānis Nords pokušavši dati kompleksniji odgovor od svođenja odrastanja na dosezanje neke dobne granice.

Njegov mali junak Raimonds tek je dvanaestogodišnjak, no u nizu naoko bezazlenih spački naći će se u problemima i preko noći naučiti što znači biti odgovoran - ključnu stavku na putu odrastanja. Nords dobro razumije dječji svijet svoga malog protagonista uhvaćenoga između želje za tipičnim dječjim nepodopštinama (zajedno s prijateljem Peterisom), prvog interesa za djevojke u razredu i ‘ozbiljnih’ očekivanja koje od njega ima prezaposlena, ali brižna majka.

‘Mama, volim te’ simpatičan je pogled na svijet iz vizure dječaka kojoj pripada i shematiziranje svijeta odraslih koji Raimonds još ne razumije, zbg čega mu se on doima sazdan od nezainteresiranih likova, pravila bez svrhe i inzistiranja na postojanju reda - što Nords ilustrira, među ostalim, probama školskog orkestra na kojima mladi svirači tek uče zajedno proizvesti harmoničan zvuk. Ipak, sva vrckavost i šarm ne uspijevaju sasvim spasiti film od predvidljiva, klišeizirana završetka.

Mammu, es tevi mīlu, Latvija, 2013, 83’

Redatelj: Jānis Nords

Uloge: Kristofer Konovalovs, Vita Varpina, Matiss Livcans

Ocjena: 3/5

 

18. svibanj 2024 03:12