Lider trend
StoryEditor

Filmska kritika - Oblaci nad Sils Marijom

09. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

‘Oblaci nad Sils Marijom‘ govore o 40-godišnjoj glumici koja dobiva ponudu da se vrati predstavi koja ju je proslavila dvadesetak godina ranije. U njoj je igrala Sigrid, djevojku koja do ludila dovodi svoju dvostruko stariju ljubavnicu i šeficu Helenu.

No sada bi trebala utjeloviti Helenu, lik koji je sve ove godine prezirala i odbijala razumjeti, a Sigrid će odigrati mlađahna hollywoodska starleta poznata po skandalima.Slično kao i Mankiewicz u ‘Sve o Evi‘ (1950), Assayas se bavi dvjema glumačkim valutama - talentom i mladosti - te njihovim značenjem u današnjem kontekstu superjunačkih franšiza i internetskih skandala.

Pritom se snažno oslanja na reputaciju svojih glumica Juliette Binoche, Kristen Stewart i Chloë Grace Moretz, dopuštajući njihovom trenutačnom položaju na filmskom tržištu da reflektira situaciju u kojoj se nalaze likovi koje tumače. ‘Oblaci nad Sils Marijom‘ intelektualni je film koji se svojom metarazinom koristi kako bi se pozabavio napetošću između popularne i visoke kulture i uopće formama kojima razumijevamo stvarnost, a zahvaljujući promišljenoj strukturi i izvrsnim glumačkim nastupima riječ je o naslovu koji sigurno plovi stratosferom ovogodišnje filmske ponude.

Režija: Olivier AssayasUloge: Juliette Binoche, Kristen Stewart, Chloë Grace MoretzClouds of Sils Maria, Francuska, Švicarska, Njemačka, 2014.Ocjena: 4/5

17. svibanj 2024 07:22