Lider trend
StoryEditor

Gospodarica zla: Siguran nastup Angeline Jolie u naslovnoj ulozi

20. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Animirani filmovi studija Walt Disney često su bili prozivani da promiču stereotipe, posebice kad je riječ o ženskim likovima. No nakon velikog kritičarskog i komercijalnog uspjeha filmova kao što su ‘Merida Hrabra’ i ‘Ledeno kraljevstvo’ Disney mijenja svoju rodnu politiku.

‘Gospodarica zla’ revizija je jednog od najpoznatijih animiranih filmova tog studija – ‘Trnoružice’ iz 1959. Priča o djevojci koja se zbog kletve zle vile za šesnaesti rođendan upikne na vreteno i pada u san iz kojeg je može probuditi samo poljubac prave ljubavi predstavljena je iz perspektive donedavnog antagonista - zle vile Maleficent.

Ona ovdje nije prikazana kao jednodimenzionalna negativka, nego kao kompleksan lik koji u filmu doživljava nekoliko preobrazbi i naposljetku od zlikovke prerasta u junakinju. U promjeni perspektive čak je i koncept prave ljubavi dobio sasvim drugačije, pomalo cinično tumačenje.

Zahvaljujući Robertu Strombergu, Oscarom nagrađenom scenografu ‘Avatara’ i ‘Alise u Zemlji čudesa’ koji se u ovom filmu prvi put okušao u režiji, progresivne ideje ‘Gospodarice zla’ zaodjenute su u oku ugodan i bajkovit računalno animirani krajolik, a uvjerljivost pothvatu daje siguran nastup Angeline Jolie u naslovnoj ulozi.

Maleficent, SAD, VBRežija: Robert StrombergUloge: Angelina Jolie, Elle Fanning, Sam RileyOcjena: 3/5

28. travanj 2024 16:55