Lider trend
StoryEditor

Graševina – tema o kojoj se priča.... i o kojoj se treba pričati drugačije i više

03. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Centralno vinsko događanje Slavonije – Festival graševina 2015, i ove godine svojim posjetiteljima nudi bogat zabavni i vinski program. U subotu 06.06. uz trku traktora, svečanu povorku konjskih zaprega te popodnevne nastupe kulturno umjetničkih društava , na Trgu graševina moći će se kušati graševine i ostala vina slavonskih proizvođača. Navečer nastupa Crvena jabuka, a ljubitelje dobre kapljice najviše će razveseliti Dani otvorenih podruma.

Manifestacija Dani otvorenih podruma okuplja 18 podruma kutjevačkog kraja – Adžić, Baron, Ceco Čamak – Kolijevka Graševine, Galić, Hora, Jakobović, Krauthaker, Kutjevo,Majetić, Markota, Mihalj, Mijatović, Mitrović, Perak, Soldo, Tandara, Zorić – u kojima su dva vikenda za redom, 06-07.06. te 13-14.06. svi gosti dobrodošli na čašu vina i razgled podruma.

Cilj Festivala graševine jest promovirati graševinu kutjevačkog kraja, ali i slavonska vina u cjelini. Naime, graševina obuhvaća oko 25% nasada u Hrvatskoj i utoliko je najzastupljenija hrvatska sorta, a kao vino pojavljuje se u širokom stilskom rasponu, od svježih preko zrelih do predikatnih graševina. Organizatori Festivala graševine 2015 čiji sastavni dio čini i ocjenjivanje graševina,  su Udruga Kutjevačkih vinara, Udruga Graševina Croatica i Turistička zajednica Kutjeva. 

Kao poseban dodatak promociji graševina, u restoranu Dubravkin put, koji je proglašen najboljim zagrebačkim restoranom i restoranom prijateljem vina, u ponedjeljak 08.06. održat će se ručak na kojiem će se u nazočnosti vinara pokazati stilski raspon graševina, koje od svježih preko zrelih do predikatnih odlično nadopunjuju različite gastronomije, od mediteranske do azijske.

06. svibanj 2024 01:10