Lider trend
StoryEditor

Inferno Dana Browna srušio rekorde prodaje u Hrvatskoj

11. Kolovoz 2013.
Piše:
lider.media

U samo sedam dana na hrvatskom je tržištu prodano čak 5000 primjeraka ‘Inferna’, novog romana Dana Browna, autora megapopularnog ‘Da Vincijeva koda’.

Takvo rušenje rekorda domaće prodaje potvrdili su službeni podaci izdavačke kuće V.B.Z., u kojoj su zaključili da adrenalinska kombinacija misterija i visoke kulture očito pogađa ukus publike diljem svijeta. I filmska industrija zato poseže za njom. Napeti triler u kojemu je glavni lik harvardski profesor Robert Langdon, koji se probudio u bolničkom krevetu ne znajući kako je tamo dospio, ne sjećajući se ni kakav je to zlokobni predmet pospremljen u džepu njegova sakoa, već je treće Brownowo djelo koje se ekranizira. Dojam je ipak da je ‘Inferno’ dosad najsnažniji i najizazovniji Brownov roman.

InfernoDan BrownV.B.Z., Zagreb, 2013.

Žena i muškarac izgubljeni godinama na tropskom otoku usred oceana punog morskih pasa, pobjeda nad teškom bolešću i prekrasni krajolici sami bi po sebi mogli biti dobitna kombinacija za osvajanje čitalačke publike usred ljeta. Svaki od tih klišeja iz romana američke blogerice Tracy Garvis Graves pokušava pogoditi ravno u srce romantičnih čitateljica, a usput gađa još jedan društveni fenomen sadašnjice - inteligentno opisuje tzv. ženu panteru. Prije nego što se našla na pustom otoku sa 16-godišnjim rekonvalescentom T. J.-om, Anna Emerson bila je posve obična 30-godišnja učiteljica. A onda se mladić pokraj nje pretvorio u muškarca i sudbina i 13-godišnja razlika u godinama nije ih spriječila da jedno drugome završe u zagrljaju. Na to su ih jednostavno natjerale okolnosti.

Otok ljubaviTracey Garvis GravesZnanje, Zagreb, 2013.

Što se još može napisati o jednom od najdramatičnijih događaja u povijesti SAD-a, kada je 22. studenoga 1963., dok se vozio u koloni teksaškim gradom Dallasom, iz snajpera ubijen američki predsjednik John Fitzgerald Kennedy? Što se još može uopće nova napisati o karizmatičnom američkom predsjedniku a da ne zvuči kao da autor samo želi izazvati novu sablazan, jeftino politički i financijski poentirati špekulirajući s predsjednikovim vezama sa suprugom Jacqueline, bratom Bobbyjem, glumicom Marilyn Monroe, pjevačem Frankom Sinatrom…?! Autori ‘Pucnja u Kennedyja’ Bill O’Reilly i Martin Dugard vjeruju da priča o Kennedyju još zanima publiku, uvjereni da se Kennedyjeva ličnost može najbolje prikazati opisom ključnih epizoda iz njegova života. Pišu zato o njegovu bogataškom djetinjstvu, herojstvu tijekom Drugoga svjetskog rata, nezasitnom libidu i neugodnoj bolesti te teškim odlukama koje je morao donositi kao predsjednik.

Pucanj u KennedyjaMartin Dugard, Bill O’ReillyProfil Knjiga, Zagreb, 2013.

26. travanj 2024 23:01