Lider trend
StoryEditor

Koji je recept nobelovca Krugmana za brz i snažan oporavak iz krize?

06. Travanj 2014.

Nobelovac i jedan od najutjecajnijih svjetskih političkih i ekonomskih komentatora poziva na neodgodivo pružanje otpora krizi koja trese svijet.

Velika recesija traje još od 2008., a kraj joj se ne nazire. Razvijeni svijet ostaje u krizi dok deseci milijuna muškaraca i žena traže posao, a vrijednost gospodarskog potencijala izražena u bilijunima ostaje neiskorištena. Postoji li izlaz? Krugman tvrdi da je brz i snažan oporavak nadohvat ruke. Dokazi da je kriza bezrazložna, da je rezultat nečega tako osnovnoga kao što je nedovoljna potražnja, nikad nisu bili jasniji. I kad bi vlade promijenile pristup, umjesto drastične štednje ponovno odlučile primijeniti poticaje, brzo bismo se oporavili.

Paul KrugmanOdmah okončajmo ovu krizu!Algoritam, Zagreb, 2014.

Rijetko je koja riječ tijekom povijesti bila više zlorabljena od ‘slobode’, rijetko se o kojoj više razmišljalo, sanjalo, pokušavalo boriti za nju... Sloboda je fenomen s mnogo dimenzija, od ontoloških i metafizičkih do političkih i osobnih. U tim je okvirima promišlja i norveški filozof Lars Fr. H. Svendsen, zbog čega se njegova knjiga sastoji od tri dijela: Ontologija slobode, Politika slobode, Etika slobode. U prvom dijelu obrađuju se teme poput svojevoljnoga djelovanja, slobode, determinizma, reaktivnih i objektivnih stajališta, autonomije. Drugi dio bavi se liberalnom demokracijom, pozitivnom i negativnom slobodom, republikanskim pojmom slobode, liberalnim pravima itd., a treći govori o ostvarenju slobode.

Lars Fr. H. SvendsenFilozofija slobodeTIMpress, Zagreb, 2014.

Junak Aleksakisove knjige Miltiadis želi riješiti zagonetku: koja je bila prva riječ? Miltiadis predaje komparativnu književnost u Parizu. Kad iznenada umre ne našavši odgovora, njegova sestra odlučuje nastaviti potragu i njegovo obećanje pretvara u prekrasnu inicijaciju i putovanje onkraj jezika. Susreće duhove svojih roditelja, čuje uspavanke iz djetinjstva. Sluša mišljenja zoologa, antropologa, lingvista, često poetične priče i anegdote, putuje iz prošlosti u sadašnjost, od osobnoga do općega. Pred njom se otvara cijeli svijet novih misli i pitanja. Aleksakis svojem romanu čak dopušta, jer nema konačnog rješenja, svojevrsnu vedrinu, vedrinu pripovjedačice koja nikad ne prestaje razgovarati s bratom.

Vassilis AleksakisPrva riječVuković&Runjić, Zagreb, 2013.

27. travanj 2024 12:37