Lider trend
StoryEditor

Luksuzni brendovi traže prodavačice s MBA-om

06. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Svjetski luksuzni brendovi koji otvaraju trgovinu u Indiji posebno pažljivo biraju prodajno osoblje, piše Economic Times. Želja im je da zaposlenici svojim izgledom i ponašanjem utjelovljuju imidž brenda, no oglasi za posao sadrže uistinu visoke zahtjeve.

Tako je jedna kompanija objavila oglas u kojem stoji da traže mušku ili žensku osobu, vitku, sa MBA-om, iz obrazovanje obitelji za mjesto djelatnika u luksuznoj robnoj kući. Osoba koja prođe zahtjevna testiranja morat će na dodatne prodajne treninge kako bi ju osposobili za rad s kupcima. Kako stoji u natječaju, piše Economic Times, dodatna obuka podrazumijeva da o kupcu za kojeg će biti zaduženi znaju sve - od imena kućnih ljubimaca do omiljenog jela. Od djelatnika se traži da nose odjeću iz najnovijih kolekcija, koriste određeni brend parfema, a i frizura im mora vjerno održavati poruke brenda kompanije za koju rade. Početna je plaća 35 do 50 tisuća Rs-a (oko 3580 do 5500 kuna) plus napojnice zadovoljnog kupca. Djelatnici trebaju biti spremni i na česte tajne kontrole njihovog rada.

Luksuzni brend zamolio je head hunting tvrtku TeamLease da im svakako, uz životopise kandidata, pošalju i fotografiju cijele figure. Iako se izričito ne spominje boja kože, u TeamLeaseu kažu kako je svijetla put ‘poželjnija‘. Važan dio procjene hoće li se nekoga zaposliti ili ne je i pismeno objašnjenje kako se nositi sa zahtjevnim mušterijama, onima koji žele vratiti kupljeno, a na taj način testira se i kandidatovo znanje engleskog jezika.

Studija AT Kearneyija pokazuje kako je tržište luksuzne robe u Indiji doseglo 5,8 milijardi dolara, a predviđaju mu rast od 20 posto godišnje te 14,7 milijardi dolara u 2015. godini. Odnosi s potrošačima zato su, pravdaju se luksuzni brendovi, iznimno važni, pa su stoga i zahtjevi pri odabiru prodajnog osoblja visoki. Abhay Gupta, direktor tvrtke Luxury Connect, kaže kako provode treninge za brendove poput Mercedesa, Audija, Ferrarija, Tommy Hilfigera i Marks&Spencera, kompanije koje su spremne platiti dodatnu edukaciju za svoje prodajno osoblje, a program se odvija u suradnji s talijanskim Bocconijem.

Luksuzni multibrend lanac Collective, u kojem se za prostor bore Armani, Prada, Tom Ford i Roberto Cavalli, prodajno osoblje šalje na osmomjesečne treninge uz objašnjenje kako je to nužno vrijeme u kojem budući prodavači moraju, uz niz drugih stvari, zapamtiti rođendane kupaca, imena njihovih supružnika, razne godišnjice i slično. Zbog zahtjeva kojima moraju udovoljiti prodavači globalni luksuzni brendovi svake godine povećavaju budžete za edukaciju zaposlenika.

02. svibanj 2024 23:27