Lider trend
StoryEditor

Malmö - Grad posvećen suživotu s prirodom

19. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Malmö nije oduvijek bio švedski grad. Iako osnovan u 13. stoljeću, dok je jug Švedske još pripadao Danskoj (tada se nazivao Malmhaug) tek je u 16. stoljeću pripao Švedskoj. No s Danskom je i danas povezan i to jedinstvenim mostom Oresund, koji spaja Švedsku i Dansku.

Dugačak je 7845 m, sagrađen je 2000. godine i dok jedan njegov dio prolazi tik uz morsku površinu, dok se drugi spušta u tunel. No, do Malmoa možete jednostavno stići na više načina, bez obzira odaberete li avion, željeznicu ili osobni automobil. Fantastična povezanost željeznicom i odlične autoceste jedna su od nekoliko posebnosti koje mnogobrojni posjetitelji uvijek spominju.

Šetnja kroz povijest

Iako pomisao na Skandinaviju asocira na velike hladnoće, Malmö je omiljena turistička destinacija i zbog svoje umjerene klime, temperatura se zbog tople Golfske struje vrlo rijetko u zimskim mjesecima spušta ispod nule. Ovaj piktoreskni gradić od 19. stoljeća središte je južne Švedske te ujedno i treći grad po veličini. Najjači sektori ovdje su logistika, maloprodaja i veleprodaja, građevinarstvo, a tu su i brojne trtke koje se bave biotehnologijom, zdravstvenom i tehnologijom okoliša te IT industrijom i digitalnim medijima, da ne spominjemo dizajn po kojem je Švedska svjetski poznata. Stoga nije niti čudno da je jedna od specifičnosti ovog mjesta multikulturalno stanovništvo pa je ovdje moguće sresti predstavnike čak 174 različite nacije.Šetnja Malmöom je i šetnja kroz njegovu bogatu i nadasve interesantnu povijest; od tvrđave iz 15. stoljeća, brojnih kula i crkava pa sve do impresivne katedrale Sv.Petra, omiljene lokacije mnogobrojnih turista, izgrađene u gotičkom stilu, s tornjem visokim 105 metara. Središtem grada dominiraju neke od najstarijih građevina, izgrađene u karakterističnom i prepoznatljivom skandinavskom stilu. Uz dvadesetak muzeja, tu su i mnoga kazališta, zgrada gradske opere, popularan Muzej čokolade, jedna od najvećih europskih izložbenih dvorana suvremene umjetnosti…

Eko i organsko

Šveđani su jako posvećeni prirodi i često u njoj borave. U posljednjih nekoliko godina ovaj je grad dobio više međunarodnih nagrada za posvećenost održivom razvoju grada, a nerijetko ga nazivaju i prvim „Fairtrade“ gradom Švedske. Više stotina parkova i šetnica omogućava kvalitetno opuštanje, a Malmö je raj i za bicikliste kojima je namijenjeno čak 450 kilometara biciklističkih staza. I adrenalinski ovisnici ovdje će pronaći svoj kutak - jednu od najatraktivnijih skateboard staza na svijetu, na kojoj iskušavaju vlastite granice. Uz ljubavi prema prirodi sasvim se logično nadovezuje i sklonost stanovnika Malmöa prema zdravoj, organskoj hrani koju možete pronaći u mnogim restoranima. Grad Malmö postavio je vrlo ambiciozne ciljeve u cilju zaštite okoliša i održivosti za sljedećih deset do petnaest godina. Jedan od njih je da sva hrana koja će se moći kupiti u ovom gradu od 2020. godine nadalje bude organskog porijekla, a kako bi ga se shvatilo s punom ozbiljnošću ovaj je cilj zapisan i u Statutu grada Malmöa kojeg je odobrilo Gradsko vijeće 2010. godine. U skladu sa sustavom održivosti vrlo se često u hotelima može vidjeti eko oznaka koja skreće pažnju gostima o važnosti očuvanja okoliša i uštede energije. Ekološki taksi u Švedskoj je više pravilo nego iznimka, a gradski autobusi koriste biogorivo dobijeno preradom lokalne uljane repice.

Grad biciklista

Standard života u Švedskoj doista je visok, prosječna plaća primjerice u IT sektoru je dvije do tri tisuće eura, a i socijalna pomoć je vrlo izdašna. Stoga ovdje možete pronaći i veći broj Hrvata koji su u potrazi za boljim životom odabrali upravo Švedsku. Osobito su cijenjeni naši IT stručnjaci.Trgovine u Malmöu rade uglavnom do 17 ili 18 sati iako je svima radno vrijeme od 8 do 17 sati, pa se pretpostavlja da se tek nakon radnog vremena može u kupnju. No, u Švedskoj se to ne gleda na taj način, to je nadasve humana zemlja koja prije svega cijeni ljudski rad, pa i trgovci imaju pravo na normalno radno vrijeme, a ne kako kod nas gdje postoji kult ‘otvorenih trgovina što dulje’. A opet, tamo se kupuje kao i drugdje, nimalo manje zato što trgovine ne rade dan i noć...Cijene od odjeće do hrane prilično su visoke, pa hot-dog i sok koštaju šezdesetak kuna, željeznička karta od Malmöa do zračne luke oko 100 kn, dok će vam se taksi za istu relaciju naplatiti između 50 i 70 eura. Mnogo toga vrijedi vidjeti u Malmöu, ali svakako Glavnu željezničku stanicu koja izgleda kao iz doba Orient Expressa, a food court svakako je vrlo živopisan uz prekrasne mirise koji jednostavno izazivaju da probate neki od njihovih specijaliteta. Budući da je Malmö grad biciklista i željeznička stanica je tome prilagođena pa je tu velika garaža za bicikle, kraj koje se nalazi zaseban dio s tuševima i garderobama, pumpe za bicikle i servis.

01. svibanj 2024 03:49