Lider trend
StoryEditor

Najdijete u školi stila prehrane

15. Studeni 2015.

Ova je ‘dijetalna’ tema urednici ‘Premiuma’ vjerojatno najnezanimljivija stvar na svijetu. Zato što se, onako mršava, nikada nije probudila oznojena strahom zaključka: ‘Opet nisam skinula ni grama’! Sve druge žene znaju da je to najozbiljniji problem u galaksiji.

Uostalom, nije li slavna Coco Chanel govorila da žena nikada nije dovoljno mršava i dovoljno bogata? U to ime i jedan vic. Koja je najučinkovitija dijeta? Ona u kojoj doručak prespavaš, ručak preskočiš jer si tek ustao/la, a za večeru je isto što i za ručak. Okej, vic je teže izdrživ i na kratke staze (u glavi je već panika... što je ono za doručak/ručak/večeru?) pa ćemo baciti oko na dijetalnu ponudu po planetu.

Prilog povrćuLista dijeta nikada nije bila prazna, ali ljudi koji mrze ogledala uvijek traže još. Tako se netko sjetio spojiti nespojivo, paleo/mesnu i vegansku/antimesnu struju u dijetu – pegan. Dijeta je, valjda ne samo zbog zgodne doskočice u nazivu, zaludjela svijet. Zašto? Zato što omogućuje skidanje kilograma bez onog vražićka na ramenu koji vrišti: ‘Gladan sam!’, što je, priznajmo si, najčešći razlog odustajanja od dijete. Paleodijeta je lani bila ultrahit, no stroga dijeta špiljskoga pretka izmorila je pobornike, koji su ipak počeli težiti uravnoteženoj prehrani. Pegan tako polako istiskuje paleo i kao zdravi(ji) kompromis ima sve više sljedbenika. No za ljubitelje mesa malecno upozorenje – meso nije glavno jelo! Ono je prilog povrću i na tanjuru ga treba biti oko 25 posto. Ostalo su povrtna vlakna i žitarice. Dakle, najvažnije je pravilo izbjegavati hranu koja sadrži previše šećera, rafiniranoga brašna i rafiniranih ugljikohidrata. Na stolu trebaju biti mahunarke, orašasti plodovi, povrće i voće. Konkretno, dijeta pegan trebala bi se sastojati od 50 do 75 posto povrća, i to što tamnijeg, jer takvo sadržava više fitonutrijenata. Umjesto rafiniranih biljnih ulja u kuhinjskome ormariću trebaju stajati maslinovo, kokosovo, ulje orašastih plodova i avokada koja su krcata masnim kiselinama, ponajviše omega-3. Ostatak tanjura trebaju popuniti neprocesuirane žitarice.  Ako vam to ne zvuči bogzna kako primamljivo (jer nikako niste na ‘ti’ s povrćem), možete sreću okušati s kavom s maslacem. Jer, ako je vjerovati nutricionistima sa Zapada, u pitanju je prava antikalorijska bomba koja nagomilane kilograme topi u čas!

Doručak u šaliciHm, da vam neko kaže da u šalicu kave stavite žličicu maslaca i žličicu  kokosovog ulja, a onda, nakon što to promiješate do iznemoglosti, popijete ‘na eks’, pomislili biste mislili da je u pitanju zlobnik koji ne želi da smršavite. Ali jok! Kako tvrde oni koji su je isprobali, to je svojevrsni ‘doručak u šalici’ s kojim ćete učiniti najbolje za svoj organizam. Jer kava s maslacem štiti nas od umora, kroničnih bolesti, topi salo i jamči veeeeliko reduciranje kila! I da, to jest prava energetska bomba, ali kava s maslacem ubrzava metabolizam i daje nam neophodnu energiju da preguramo dan. Valjda ne treba reći da maslac mora biti od mlijeka krava koje su pasle travu, a ne kemiju. Uglavnom, pobornici tvrde kako im kava pomaže da se fokusiraju na posao, bez osjećaja gladi sve do ručka. Aleluja! U slučaju da vam se, kao ljubitelju kave poput mene, masna kava čini pravim grijehom, lista nudi i najnoviji hit iz Japana – dijetu s bananom! Stanoviti Hitoshi Watanabe napisao je knjigu utemeljenu na vlastitom iskustvu s bananama – s kojima je u nekoliko mjeseci izgubio čak 18 kila! Watanabe tvrdi da je za gubitak viška težine potrebno samo zamijeniti uobičajeni doručak bananama i mlakom vodom.

Ključna banana Naime, kombinacija banana s vodom sobne temperature dovodi do ubrzanja metabolizma. Poluzrele banane sadrže takozvani otporni škrob zbog kojeg osjećamo da smo siti. Zbog toga je proces sagorijevanja masti još intenzivniji, 30 posto brži nego kod tradicionalnih dijeta. Voda sobne temperature poboljšava probavu i smanjuje osjećaj gladi. Ručak i večera su prema želji. I još nešto – uz tu dijetu lijenčine ne moraju vježbati!Dakle, ključne su riječi: doručak, banana. Ujutro na prazan želudac treba popiti čašu mlake vode kako bismo pokrenuli metabolizam. Nakon pola sata smijemo pojesti jednu bananu. Ako smo nakon 20 minuta i dalje gladni smijemo posegnuti za još jednom. Uz podosta mlake vode. Dok ovo pišem počinje moj drugi dan banana-eksperimenta. Prvi je dan već u 10.30 sati želudac vrištao od gladi (okej, nisam baš brojila minute između, smazala sam obje banane u komadu). Opet, možda nisam neki uzor. Ja sam, naime, uvijek gladna.

Zbogom, prazni ugljikohidrati!I četvrta sreća – dijeta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), proglašena najboljom dijetom u 2015. godini, i to peti put zaredom! Kako joj naziv veli, osmišljena je kao ispomoć za visokotlakaše i dijabetičare, ali se ubrzo pokazalo da topi kile. To je dijeta (zapravo DASH i nije dijeta nego stil prehrane) u kojoj prevladavaju povrće, žitarice od cjelovitoga zrna i niskokalorični mliječni proizvodi. Dakle, bogata je voćem i povrćem, isključuje slanu hranu i crveno meso, fokusira se na žitarice od cjelovitog zrna, nemasno meso, ribu, perad, orašaste plodove i grah. Ili, kraće, iz prehrane se izbacuju ‘prazni’ ugljikohidrati, a dodaju proteini i zdrave masti. Sadržava hranu bogatu vlaknima te snižava kolesterol i olakšava mršavljenje. Obroci su tako planirani da izbjegavaju veće oscilacije u razini šećera u krvi, što izaziva i napadaje gladi. Održavanjem razine šećera na stalnim vrijednostima izbjegava se nakupljanje masnog tkiva, smanjuje se opasnost od nastanka dijabetesa, smanjuje se razina triglicerida, poboljšava se razina dobroga kolesterola, a smanjuje razina lošega. Dovoljnim unosom proteina održava se mišićna masa uz gubitak masnoga tkiva i  izbjegava usporavanje metabolizma.Eto, pa vi vidite. A možemo se i prihvatiti takvima kakvi jesmo. Ili ne?

07. svibanj 2024 18:20