Lider trend
StoryEditor

Najinteligentnija poslovna limuzina

14. Siječanj 2016.

Jedna od najvećih zvijezda sajma automobila u Detroitu, koji traje do 24. siječnja, svakako je nova Mercedesova E-klasa, najinteligentniji luksuzni sedan.

Nova E-Klasa dolazi u paketu s hrpom moderne tehnologije, od koje treba izdvojiti adaptivni tempomat, automatsko kočenje i zaustavljanje, Car To X Communication, odnosno razmjenjivanje informacija s ostalim vozilima, poluautonomna vožnja te pametni telefon u funkciji ključa i PARK pilota.

E-Klasa je jedinstveni spoj vrhunske kvalitete i naprednih tehnoloških rješenja, a to dokazuje i rekordna aerodinamika s koeficijentom od samo 0,23.

U početku prodaje, u travnju ove godine, E-Klasa će biti dostupna s dva motora – E200 i E220d. Radi se o dvolitrenim četverocilindrašima s 184, odnosno 195 KS. Dizelski se agregat može pohvaliti s malom potrošnjom goriva od samo 3,9 litara na 100 kilometara i emisijom CO2 od svega 102 g/km.

Naknadno će biti predstavljeni novi motori pa će ih ukupno biti osam, a među njima će biti i hibridni E 350 sa 279 KS.

Sve će verzije biti opremljene s novim 9-stupanjskim 9G-Tronic automatskim mjenjačem, a kupcima će uz standardni biti ponuđena još dva ovjesa Direct Control i Air Body Control.

Nadalje, raspon novih značajki u novoj E-klasi uključuje:

  • Remote Parking Pilot: Po prvi put, ovaj sustav omogućuje pomicanje vozila u i iz garaža i parkirnih mjesta daljinskim putem uz pomoć aplikacije na pametnom telefonu, što putnicima omogućuje lak ulazak i izlazak iz automobila, čak i kada za to ima malo prostora.
  • Car-to-X komunikacija: Prvo na svijetu potpuno integrirano Car-to-X rješenje koje kreće u serijsku proizvodnju. Na primjer, pomoću mobilnih telefona podržana razmjena informacija s drugim vozilima na cesti, može učinkovito vozaču omogućiti da unaprijed vidi „iza ugla“ ili kroz prepreke. To znači da će vozač ranije dobiti upozorenje o neposrednoj opasnosti, kao što je pokvareno vozio uz rub ceste ili u slučaju jake kiše ili poledice na cesti. Nova E-klasa istovremeno djeluje kao prijemnik i odašiljač, jer se poruke upozorenja prenose automatski ocjenom statusa vozila ili ručno od strane vozača.
  • PRE-SAFE® bočni pomak: Ovaj sustav dio je Driving Assistance paketa PLUS. Ako se detektira bočni sudar i ocjeni se da je neizbježan, sustav kao mjeru predostrožnosti bočno pomiče vozača ili suvozača dalje od zone opasnosti.
  • PRE-SAFE® Sound: Ovaj sustav baziran je na ljudskom akustičkom refleksu u unutrašnjem uhu, koji se naziva stapedius refleks. PRE-SAFE® Sound sustav, ako se detektira rizik od sudara, preko audio sustava u automobilu emitira kratki signal smetnje. Ovaj signal može aktivirati prirodni ljudski refleks i time pripremiti sluh putnika za neočekivani zvuk nesreće.
  • MULTIBEAM LED prednja svjetla visoke razlučivosti, svako s 84 individualno kontroliranih LED lampi visokih performansi, automatski osvjetljavaju cestu dosad nedostignutom, precizno kontroliranom raspodjelom svjetlosti izvanredno visokog intenziteta – bez zasljepljivanja drugih sudionika u prometu.
  • Digitalni ključ vozila: Ovaj sustav autorizacije vozača koristi Near Field Communication tehnologiju i omogućuje uporabu pametnog telefona ozača kao ključa za vozilo.
02. svibanj 2024 09:05